Ik steun de stakende schoonmakers, u ook?

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 19 maart 2010, column.

De tijd vliegt. Het is alweer twee weken geleden dat ik het fractievoorzitterschap van Agnes heb overgenomen. Vorige week ben ik op de partijraad voorgedragen aan het congres als lijsttrekker voor de SP. Uiteraard hoop ik dat de partij, op het congres van 24 april, ook het vertrouwen in mij uitspreekt. De campagne wordt de komende tijd nog een hele klus, maar aan alles merk ik dat we grote stappen vooruit zetten. Aan de inhoudelijke boodschap, het verkiezingsprogramma, wordt op dit moment de laatste hand gelegd. Ons programma wordt sociaal en optimistisch. Want ondanks de crisis ziet onze partij altijd kansen om het land menselijker en socialer te maken. Er staan goede kandidaten klaar en de partij bruist van de creativiteit; het wordt een knallende campagne!

Naast de campagne gaat ook het politieke werk door. Samen met Sadet Karabulut stak ik deze week de stakende schoonmakers op Utrecht Centraal een hart onder de riem. Wat een helden! Dag en nacht vechten ze op dit moment voor een betere CAO. En dan hebben we het niet over een extra bonus, maar over een kantine om de boterham te eten, reiskostenvergoeding en een opleiding. Al die zaken die voor werknemers zo vanzelfsprekend zijn. Wij steunen die strijd omdat het hier om waardering en respect gaat. De schoonmakers voeren namens alle Nederlandse werkers een sociale strijd voor beschaving. Niet voor riante regelingen, maar voor respect en loon naar werken. Ik roep u op om de schoonmakers te steunen: stuur hier een e-card.

We hebben nog ongeveer twee en halve maand te gaan tot aan de verkiezingen. Dat betekent hard werken om ons terug te knokken naar de positie waar we begonnen in 2006. Partijen moeten nu keuzes maken: kiezen we voor de sociale koers van links of voor extreme bezuinigingen van rechts? Ik weet zeker dat wij met onze boodschap nog hoge ogen gaan gooien. Ik reken daarbij op de steun van alle mensen die de SP een warm hart toedragen.