De stier is los

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 1 april 2010, column.

Het is het nieuws van de dag. Twintig boeken vol snoeiplannen. Vorig jaar vroegen Balkenende en Bos hun ambtenaren alles wat minder kon, in kaart te brengen. Hun kabinet is gevallen, maar de samenleving zit met de brokken. Zo komt er helemaal niks terecht van eerlijk delen en de mensen beschermen die geen schuld aan de crisis hebben. Zieken, studenten, mensen die hun baan dreigen te verliezen, ouderen die zorg nodig hebben: ze worden allemaal gepakt. Het ene voorstel is nog botter dan het andere. Een eigen risico in de zorg van 775 euro, een briefje van vijf meenemen als je naar de dokter moet. De WW gekortwiekt en het minimumloon met 11 procent omlaag.

Daar ga ik dus dwars voor liggen. Zeker nu degenen die de crisis veroorzaakt hebben, mooi buiten schot blijven. Gisteren bereikte de beurskoers in Amsterdam zijn jaarrecord. ‘De stier is nu goed los’, zei een beurshandelaar. De Beurs juicht, de bevolking treurt. De vakbonden noemen de plannen een onbeschaafde uitdragerij. En organisaties van huurders, gehandicapten en ouderen vegen er de vloer mee aan. Dit wordt botsen. Híer gaan de verkiezingen over. We laten geen gehakt maken van onze verzorgingsstaat en onze solidariteit.

Veel mensen zijn boos. Daar moeten we iets mee doen. ‘Laat je woede hand in hand gaan met het goede dat je doet’ dichtte Karel Glastra van Loon in ons lijflied ‘Een mens is meer’. Precies! Daarom gaan we nu met zoveel mogelijk mensen de straat op. We vragen iedereen of we het pikken dat de crisis zo bot bestreden wordt. Of dat we een fatsoenlijke, sociale uitweg uit de crisis zoeken. Ons verkiezingsprogramma laat zien hoe dat kan, zónder botte bijl. Neem het eens door en laat van je horen!

Als je geabonneerd was op mijn nieuwsbrief dan had je deze column per email ontvangen. Abonneer je hier.