Het mes erin

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 8 april 2010, column.

Wat ik voorspelde, is nu al gebeurd. De ‘wilde plannen van hoge ambtenaren’ staan nu al in het programma van de VVD. AOW? Naar 67. WW? Omlaag. Eigen risico in de zorg? Naar 330 euro. Ben je onderwijzer of politieagent, verpleegster of brandweerman? Duimschroeven aan. Ben je migrant, en heb je al jaren hard gewerkt? Vette pech, de eerste tien jaar geen uitkering meer voor jou. Ontwikkelingshulp? De helft er af. Overal gaat het mes in. Overal? Nee, de grote villa’s met hun tophypotheken blijven uit de wind, net als de banken, de topinkomens en de gigantische bonussen. Graaien staat weer vrij bij de liberale partij voor de VeelVerDieners.

Nog een voorspelling: op 9 juni gaat het echt niet meer over hoofddoeken of theemutsen, maar over wie de rekening van de crisis betaalt. Rechts geeft die zonder mankeren door aan de mensen met de minste schuld aan de crisis. Het PvdA-program oogt beter, lijkt zelfs een beetje op ons plan voor een beter Nederland. Maar we kennen de PvdA: veel beloven, weinig geven. In 2006: vóór de AOW en vóór een euroreferendum. Allemaal weggegeven toen ze ons aan de kant zetten en aanschoven bij Balkenende.

In mijn vorige mail vroeg ik jullie te reageren op de bezuinigingen. In mijn mail en op de SP-site kwamen duizenden reacties, met alternatieven. Dank daarvoor! De bezem door de bureaucratie, pak de banken en beleggers, geen geld meer aan villabewoners, bewaar dat beter voor hardwerkende Nederlanders met een hypotheek tot 350.000 euro. Geen eigen risico in de zorg, afblijven van de studiebeurs.

Komende week vraag ik via de radio iedereen dit tegengeluid te versterken en mij te zeggen wat er allemaal niet deugt aan al die botte bezuinigingsplannen. Vanmiddag heb ik 5 radiospots opgenomen. Speciaal voor jou is hier een voorproefje te bekijken. Als je uitgekeken bent, vergeet dan vooral ook niet even een reactie achter te laten.

Als je geabonneerd was op mijn nieuwsbrief dan had je deze column per email ontvangen. Abonneer je hier.