Hoofddoeken en theemutsen? Vergeet het maar!

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zaterdag 17 april 2010, column.

Ik weet het nu zeker. Deze verkiezingen gaan niet langer over hoofddoeken en theemutsen. Maar over: wie betaalt die crisis? Hoe ruimen we dit land echt op? En wat voor land willen we overhouden? Rechts weet het antwoord al. De daders uit de wind, de slachtoffers krijgen de rekening. Het harde kapitalisme krijgt weer vrij baan van CDA, VVD en PVV. Dat is ouderwets, radicaal en asociaal - maar wel duidelijk. Ik ben ook minstens zo duidelijk. Geen pappen en nathouden. De boel bij elkaar houden? Klinkt leuk maar de kool en de geit sparen, gaat nu eenmaal niet. Dus laten wij de mensen met de minste schuld aan de crisis níet de rekening betalen. Basta!

Andere partijen zijn veel minder duidelijk. Met D66 kun je alle kanten op. Maar de AOW-leeftijd gaat bij Pechtold omhoog en het eigen risico in de zorgverzekering ook. Economisch is D66 gewoon rechts. GroenLinks is dat niet maar is op heel wat punten wel vaag, of juist alarmerend. Neem het afschaffen van AOW voor huisvrouwen. Heel slecht en onnodig plan. De PvdA combineert goed en slecht, dat kennen we. Goed is dat ze nu met ons de marktwerking in de zorg wil terugdringen en de mensen wiens baan wordt bedreigd, net als wij wil beschermen. Maar er gaat bij de PvdA wél een streep door de studiebeurs en AOW met 65. Ik geloof niet dat veel PvdA-kiezers daar blij mee zijn.

Ik vind ons programma socialer én realistischer dan alle andere plannen. Je kunt trouwens meekijken hoe we ons programma definitief vaststellen, volgende week zaterdag in Amsterdam. We zenden ons congres live uit op sp.nl. Een experiment! Kun je mij ook aan het werk zien. Ik ben druk bezig met mijn toespraak. Daarmee starten we onze campagne, dus die moet klinken als een klok.

Van 1 mei gaan we dit jaar een erg mooie actiedag maken. Als Dag van de Arbeid en de AOW. Als we zorgen dat we al die mensen onder de 65 die nu aan de kant staan, aan het werk kunnen krijgen en houden, dan kan de AOW gewoon op 65 blijven. Dan doen we wat Willem Drees wilde: ouderdom en armoe nooit meer in één zin hoeven noemen.

En in mei ga ik ook dwars door Nederland, om te vertellen hoe we hier de boel gaan opruimen en aan een beter Nederland gaan bouwen. Ik heb er veel zin in. Misschien tref ik je wel ergens. Het schema komt op www.emileroemer.nl. Dat is mijn eigen site die sinds deze week in de lucht is. Nog niet gezien? Neem dan snel een kijkje en laat me weten wat je ervan vindt, op emileroemer@sp.nl. Daar kun je ook al je suggesties kwijt over hoe we de slag om de stembus winnen. Ik ben benieuwd.

Als je geabonneerd was op mijn nieuwsbrief dan had je deze column per email ontvangen. Abonneer je hier.