'Verantwoording nodig voor alle gelden die een Europarlementariër ontvangt'

Met dank overgenomen van ChristenUnie (CU)1, gepubliceerd op woensdag 21 april 2010, 10:06.

In het debat over het rapport Staes betreffende de kwijting van de Parlement´s begroting over het jaar 2008 riep Europarlementariër Peter van Dalen2 het EP3 op om over alle gelden die een parlementariër ontvangt, verantwoording af te leggen. ,,Wij allen hier gaan immers om met geld van de burgers. Die hebben er dus recht op te weten, hoe we dat geld besteden."

Voorzitter,

Het rapport van collega Staes bevat een heel belangrijke paragraaf getiteld " de leden van het Europees Parlement als openbare personen". Dat is een zeer juist gekozen benaming. Ieder lid van dit Parlement is een publieke persoon die op ieder moment aan het publiek moet kunnen verantwoorden, hoe zij of hij werkt. En vooral ook moet kunnen verantwoorden, hoe zij of hij is omgesprongen met de door de belastingbetaler ter beschikking gestelde budgetten. Wij allen hier gaan immers om met geld van de burgers. Die hebben er dus recht op te weten, hoe we dat geld besteden.

In dit Parlement is er qua verantwoording de laatste jaren al veel verbeterd. Maar nog niet over alle gelden van de EP-leden4 behoeft verantwoording te worden afgelegd. Ik doel dan met name op de 4200 Euro die ieder lid per maand maximaal kan besteden aan de zogenoemde algemene onkosten. Ik moet nu per jaar een fors bedrag betalen om een externe accountant in te huren om die verantwoording te kunnen doen. Dat is natuurlijk vreemd: we moeten die verantwoording gewoon doen ten overstaan van de diensten van dit Parlement, net zoals we dat doen voor onze reis- en verblijfskosten.

Daarom mijn oproep aan u allen, mijn fractieamendement hierover op paragraaf 65 later deze maand te steunen. En uiteraard kom ik er bij de begrotingsbehandeling later dit jaar ook weer op terug.


  • origineel bericht: 'Burgers hebben er recht op te weten hoe hun belast...'

Meer over ...

  • ChristenUnie (CU)
  • Kosten en baten van Europa
  • P. (Peter) van Dalen
  • Wat betaalt Nederland aan de EU en wat levert het op?

  • 1. 
    De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.
     
  • 2. 
    Peter van Dalen (1958) was van 14 juli 2009 tot 4 september 2023 lid van het Europees Parlement. Hij maakte deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij. De heer Van Dalen was lijsttrekker van ChristenUnie/SGP bij de Europese verkiezingen van 2009, 2014 en 2019. Hij was hoofdinspecteur-directeur bij de Toezichtseenheid Binnenvaart van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Daarvoor was hij onder meer medewerker van Europarlementariër Van der Waal en lid van de gemeenteraad van Houten. De heer Van Dalen hield zich in het Europees Parlement met name bezig met vervoer, godsdienstvrijheid in het EU buitenland beleid, de euro(crisis) en het visserijbeleid. Hij was vicevoorzitter van de Visserijcommissie.
     
  • 3. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 4. 
    De leden van het Europees Parlement zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers die de belangen behartigen van de bevolking van de 27 lidstaten van de Unie. Het Europees Parlement telt 720 leden, onder wie de voorzitter.