17 april 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op zaterdag 17 april 2010.

Nieuwe website, altijd even wennen. En een poosje niet kunnen bloggen vanwege de werkzaamheden aan de site. Veel te melden dus!

Hartelust, de beruchte apenhandelaar uit Tilburg, weigert volksvertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren (mij dus) de toegang tot het bedrijf. Maar verder hebben ze niks te verbergen hoor!

Ik wilde graag eens op werkbezoek bij Hartelust, onder andere om met eigen ogen te zien hoe de apen worden gehouden en behandeld. Daarbij wil ik vragen kunnen stellen over de import van apen uit landen als China en de doorvoer van primaten voor proefdieronderzoek door dit bedrijf. Hartelust is een van de grootste apenhandelaren in de proefdierindustrie en heeft een vergunning voor het houden van maar liefst 720 apen, ergens in een grote loods. Er bestaat ongelooflijk veel weerstand tegen proeven op primaten, en terecht. We moeten natuurlijk zo snel mogelijk van die experimenten af, en daar werken we hard aan.

Tot het zover is moeten we het gebruik van apen voor onderzoek scherp in de gaten houden. Dat Hartelust een volksvertegenwoordiger weigert voor een werkbezoek, betekent dat de samenleving niet mag weten wat daar gebeurt. Zeer kwalijk maar ook tekenend voor de geslotenheid van de proefdiersector. Ik heb in elk geval een hele serie vragen gesteld over de handel en wandel van Hartelust, eens kijken wat de minister kan vertellen…

Meer nieuws over apenexperimenten. Anti dierproevenorganisaties waren op het spoor gekomen van het Russisch/Europese Mars 500 project, waarin een bemande missie naar Mars wordt voorbereid. De Europese partner, ESA, meldde er niets over, maar op het Russische deel van de Mars 500 website stonden hele akelige foto’s van apen in fixeerstoelen die kennelijk werden gebruikt voor een ruimte-experiment. Nog geen dag nadat de dierenbeschermingsorganisaties er de aandacht op hadden gevestigd verdwenen de foto’s van internet, en vandaag antwoordde de minister van Economische Zaken mij dat het ging om foto’s van een heel ander project, dat volledig onder de verantwoordelijkheid van Rusland viel en niets te maken hadden met het (deels Europese) Mars 500. Ja ja… nou, maar even doorvragen hoe ze dan verklaart dat die foto’s op de website van Mars 500 terecht gekomen zijn. Ongelukje?

Volgende week een algemeen overleg over de walvisjacht. Ik heb via de LNV-commissie al twee keer aan de minster gevraagd om de Kamer te informeren over de aanloop naar de conferentie van de International Whaling Commission, die eind mei begint, zodat we tijdig voorstellen kunnen inbrengen voor een betere bescherming van de walvis. Bij de laatste Cites-conferentie hebben we maar weer eens ervaren hoe vervelend het is als de minister de Kamer achter de feiten aan laat lopen, en dat gaan we niet nog een keer meemaken. De brieven waar ik om gevraagd heb zijn nog steeds niet binnen, maar nu ik steun kreeg voor een spoedoverleg moet de minister in eigen persoon naar de Kamer komen. Ook goed, kunnen we meteen zaken doen: onverkort vasthouden aan het moratorium op de walvisjacht, eindelijk eens dolfijnen beschermen, en per direct een einde aan de doorvoer van illegaal walvisvlees door de Rotterdamse haven. Mooie actie laatst van Greenpeace!

Klik hier voor het item dat RTL Nieuws erover maakte:

Tot gauw,

Esther