Drechtsteden en Zeeland

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 17 april 2010.

Mooi werkbezoek gehad gisteren. Als fractieteam waren we gisteren op pad in het Drechtstedengebied. We begonnen in Papendrecht, bij een vestiging van Stork/Fokker. Interessant om niet alleen te horen, maar ook te zien hoe hier onderdelen van zowel civiele als militaire vliegtuigen worden gemaakt. Natuurlijk ook doorgepraat over de JSF, de beoogde opvolger van de F16. Uitstappen uit de testfase zou onverstandig zijn, zo was en blijft onze conclusie.

In Sliedrecht bezochten we een prachtig gerestaureerde dijksynagoge. Enthousiaste mensen vertelden ons de geschiedenis van deze synagoge. Indrukwekkend. Goed om te merken ook, hoe vanuit betrokkenheid van de mensen in de regio zelf, zorg wordt gedragen voor cultuurhistorisch erfgoed.

We sloten het werkbezoek af in De Sandeling in Hendrik-Ido-Ambacht. De Sandeling is een beschermende woonvorm die plaats geeft aan mensen die bijvoorbeeld door een psychiatrische aandoening niet helemaal zelfstandig kunnen wonen.

We werden hier zeer gastvrij ontvangen - heel interessant om van de bewoners te horen over het dagelijks reilen en zeilen. We werden getrakteerd op een levendig en interactief programma! Heel nuttig, zeker ook in het licht van de komende verkiezingscampagne. Mooi ook om te merken met hoeveel passie en betrokkenheid zorgwerkers zich inzetten. Iets om zuinig op te zijn!

Met Menno de Bruyne zette ik daarna nog koers naar Goes, voor een bijeenkomst over de toekomst van Zeeland. Een onderwerp dat leeft, dat is wel duidelijk uit de grote opkomst en betrokkenheid. Het is goed dat Zeeland ook in Den Haag stevig van zich laat horen. Veel te vaak wordt door een Randstedelijke bril gekeken! Het is van groot belang om bij alle besluitvorming, of het nu om politiezorg of infrastructuur gaat, die blikvernauwing tegen te gaan!