Enerverend

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 10 april 2010.

Enerverende dagen achter de rug.

Van de week voor het eerst een lijsttrekkersdebat gehad. Was georganiseerd door ANWB/Kampioen over mobiliteitsvraagstukken. Leuk om te doen. Als SGP hebben we een evenwichtig verhaal. Het is niet auto of openbaar vervoer. Allebei is nodig: investeren in nieuwe wegen, zoals de Rijnlandroute. Maar ook in openbaar vervoer! En denk ook aan de binnenvaart. Dat helpt tegen files.

Gisteren hebben we de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gepresenteerd. Er is veel werk van gemaakt om tot een goede lijst te komen. Het resultaat mag er zijn. Een stevige econoom op 2, Elbert Dijkgraaf, is een heel goede aanwinst voor onze fractie. Juist in deze tijd. Blij ben ik ook met Roelof Bisschop op 3, een inspirerende onderwijsman die gepokt en gemazeld is in de lokale en provinciale politiek. En ook burgemeester Servaas Stoop op 4 is een prima keus - hij neemt ook veel bestuurlijke ervaring mee, en weet als oud-fractiemedewerker als geen ander hoe in Den Haag de hazen lopen. Ik zie ernaar uit met hen op campagne te gaan. Ook verder is de lijst een goede mix van vernieuwing (bijv. Geert Schipaanboord op nr. 7) en continuïteit.

Een domper was gisteren de uitspraak van de Hoge Raad in de SGP-zaak. Zeer teleurstellend, dat zo wordt ingegrepen op de verenigingsvrijheid. Slecht ook voor de rechtseenheid, dat in zo’n principiële zaak een lijn wordt gekozen, die haaks staat op de veel evenwichtiger uitspraak van de Raad van State - ook in hoogste instantie - in de subsidiekwestie.

De uitspraak van de Hoge Raad heeft heel wat losgemaakt. Er komen veel bemoedigende mailtjes. Soms ook een uit hoek, waauit je het niet direct zou verwachten. Een voorbeeld slechts: “als overtuigd liberaal, VVD-kiezer, en voorstander van gelijkberechtiging van vrouwen, wil ik u laten weten hoe geschokt ik ben over het vonnis van de Hoge Raad..” Veelzeggend is ook dat heel veel vrouwen steunbetuigingen sturen - zij ergeren zich zeer aan het gelijkheidspaternalisme van de Clara’s. Uitstekend dat SGP-vrouwen in de media luid en duidelijk lieten horen, hoe bedreigend de verabsolutering van het gelijkheidsbeginsel is voor de vrijheid in Nederland.

Maar gelukkig gebeurde er gisteren meer. Zelf mocht ik gisterenmiddag een prachtige woon- voorziening openen in Uddel. Het is onderdeel van de Stichting Adullam. Heel leuk om samen met de bewoners de openingshandelingen van de fraaie appartementen te verrichten. Dat gebeurde door het onthullen van het naambord “de 10 domeinen” en het planten van een boom. Fantastisch om te merken hoe mensen kunnen opbloeien in een woonvorm die een uitgekiende combinatie is van zelfstandig wonen met begeleiding binnen handbereik.

Vanavond nog een politieke avond in Ede. Samen met Jasper van Dijk (SP) en Esmee Wiegman (CU) gaan we debatteren over de vraag: hoe nu verder na Balkenende IV?