Louis Michel: "De meeste migranten weten niet wat ze te wachten staat"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 8 april 2010, 13:01.

Het Belgische EP-lid Louis Michel i is medevoorzitter van de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU. De 78 landen uit Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan hebben een speciale relatie met de Europese Unie i. Tijdens de laatste vergadering tussen beiden in maart op de Canarische Eilanden stonden migratie, de handel in bananen en de situatie in Zuid-Soedan centraal.

De Canarische Eilanden zijn een van de toegangspoorten tot de EU voor migranten uit Afrika. Is volgens u periodieke migratie een oplossing om deze uitdaging aan te gaan?

"Het feit dat de plenaire zitting van de Paritaire Vergadering plaatsvond op de Canarische Eilanden is symbolisch. Deze Europese eilanden zijn vaak in het nieuws gekomen in de nasleep van tragische gebeurtenissen die de levens van vele Afrikanen die verlangden naar een betere toekomst hebben gekost.

We hebben deze kwestie zonder taboes met onze collega's van de ACS-landen besproken, met inbegrip van het idee dat te wijdverbreid is in Afrika: dat Europa een paradijs is voor immigranten. De meeste van de migranten weten niet wat ze te wachten staat: een gevaarlijke reis en daarna vaak onzekere en onrechtvaardige arbeidsomstandigheden. En soms ook nog eens vreemdelingenhaat. Wij kunnen als parlementariërs een bijdrage leveren aan het herinneren aan deze realiteit.

Ik ben sinds lange tijd voorstander van een intermitterende migratie waarbij het toegestaan wordt te werken in het buitenland en vervolgens terug te keren naar het land van herkomst. De meeste migranten komen legaal op Europees grondgebied en komen in de illegaliteit terecht zodra hun visum afloopt. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer zij verzekerd zijn van de mogelijkheid om in de toekomst legaal terug te keren, dat zij dan minder zouden aarzelen om terug te keren naar hun land van herkomst."

De EU heeft onlangs in het kader van de Wereldhandelsorganisatie i met de Latijns-Amerikaanse landen een historisch akkoord bereikt tot verlaging van de tarieven voor de invoer van bananen uit deze regio. Wat zal het effect hiervan zijn op de concurrentiepositie van Zuid-Amerika?

"Ik ben blij met dit akkoord, dat een vijftien jaar lange banaanoorlog beëindigt. Ik weet dat sommigen bang zijn voor de gevolgen, maar ik wil hen gerust stellen door te vertellen dat er begeleidende maatregelen zullen worden genomen om de ACS-landen te helpen zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Deze zullen worden aangepast aan elk land, geïdentificeerd en ontwikkeld door de ACS-landen in overleg met de EU. En de ACS-landen zullen altijd toegang hebben tot de Europese markten zonder quota of douanerechten."

REF. : 20100406STO72097

Nadere informatie :

Al het nieuws