Eerste slachtoffer glossy Gerda?!

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op vrijdag 2 april 2010.

Ik heb opheldering gevraagd over de positie van het hoofd communicatie op het ministerie van Landbouw, Hans Blom. Het gerucht gaat (lees hier en hier en hier) dat hij het veld moet ruimen na de commotie over de ego-glossy Gerda. Dat is toch volstrekt ongepast, dat de directeur voorlichting wel het veld ruimt terwijl de verantwoordelijke minister, zelfs na het aannemen van een motie van treurnis, op het pluche blijf zitten?

Lees hier mijn vragen:

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de minister van LNV over de directeur voorlichting die na het verschijnen van de glossy Gerda van baan wisselt

  • 1. 
    Is het juist dat uw directeur voorlichting binnenkort een functie ‘elders binnen de overheid’ gaat vervullen? (1)
  • 2. 
    Is er een relatie tussen deze ‘banenwissel’ en het vernietigende oordeel van de Kamer over het verschijnen van de ego-glossy Gerda?
  • 3. 
    Zo ja, vind u het gepast dat de directeur voorlichting wel het veld ruimt terwijl u als verantwoordelijke minister, zelfs na het aannemen van een motie van treurnis, op het pluche blijf zitten?

(1) Telegraaf 1/4/2010

Lees hier het artikel dat de Volkskrant hierover vandaag publiceerde:

DEN HAAG - De commotie rond de glossy Gerda van demissionair minister Verburg (Landbouw) heeft een topambtenaar zijn baan gekost. Hans Blom, al negen jaar directeur communicatie van het departement, moet een andere functie binnen de rijksoverheid vervullen.

Dat bevestigen ingewijden. Vorige maand diende de Kamermeerderheid een zogeheten motie van treurnis tegen Verburg in vanwege Gerda, die 400 duizend euro kostte. Het blad was bedoeld om het 75-jarige bestaan van het ministerie te vieren. Volgens de Kamer riekte het vooral naar persoonsverheerlijking.

Niet handig

Demissionair premier Balkenende noemde de glossy ‘niet handig’ tijdens het spoeddebat. De premier, verantwoordelijk voor de Rijksvoorlichtingsdienst, noemde ‘het beeld dat is ontstaan betreurenswaardig’. Gerda had, zei hij, moeten worden voorgelegd aan de voorlichtingsraad (waarin de communicatiedirecteurs van alle departementen vergaderen).

De commotie leek na het spoeddebat over. Maar ingewijden meldden al sinds vorige maand dat iemand voor ‘de fout’ moest opdraaien. Dat is dus de directeur communicatie geworden.