01 april 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op donderdag 1 april 2010.

De successen van dierproeven worden nogal overdreven, zo meldt de Univeristy of Edinburgh deze week (klik hier) Doordat tegenvallende resultaten van dierproeven vaak niet gepubliceerd worden, wordt de kans dat een op dieren uitgeteste behandeling ook bij mensen zal werken met maar liefst 30% overschat.

Overigens vallen verreweg de meeste medicijnen en technieken die bij dieren een goed idee lijken alsnog af in de fase waarin de ontdekking daadwerkelijk op mensen wordt getest. Ik zeg dat het de hoogste tijd is voor een fundamenteel onderzoek naar het werkelijke nut van dierproeven.

Voor de opiniewebsite Joop.nl heb ik een analyse geschreven over de opzichtige poging van het CDA om de boeren te lijmen door afspraken over verbetering van het welzijn van varkens in te trekken. Werkelijk schandalig hoe een in 1998 genomen besluit voor een béétje meer leefruimte eerst werd opgerekt -eigenlijk zouden de varkenshokken twee jaar geleden (2008) al groter moeten zijn, maar de Kamer besloot in 2005 die termijn met vijf jaar te verlengen- en vervolgens, vlak voor de deadline alsnog getorpedeerd. Met nota bene het argument dat de sector moet weten waar ie aan toe is. Dat wist de sector allang: in 2013 moet een varken 1 vierkante meter leefruimte  hebben, en dat is 12 jaar geleden al aangekondigd.

Het CDA is maar wat graag bereid om over de ruggen van de dieren electorale stuntjes uit te halen. Goedkope stuntjes, want zelfs de boeren schieten er uiteindelijk niks mee op.

Ik geloof dat er de komende dagen aan het onderhoud voor onze website wordt gewerkt, dus updates van mn weblog zitten er even niet in. Maandag ben ik in elk geval te vinden bij het Natural Western Riding Center, waar ik een kijkje neem op de open dag om te zien hoe ze daar hun paarden houden, trainen en berijden.

Misschien tot dan, fijn paasweekend!