23 maart 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op dinsdag 23 maart 2010.

Je zou het bijna niet meer voor mogelijk houden, maar in Rusland blijken op dit moment apen te worden getraind voor een ruimtereis naar Mars.

Voor het zogenaamde Mars500-project, waarin Russische en Europese wetenschappers samenwerken, worden eerst simulaties uitgevoerd waarbij astronauten zich 105 dagen laten opsluiten in een ruimtecabine waarin de omstandigheden van een reis naar Mars worden nagebootst. Daarna volgt een simulatie van 550 dagen, de hoeveelheid tijd die het kost om daadwerkelijk naar Mars te vliegen. 

Met het Mars500 project wil Rusland en Europa vooral onderzoeken of de mens psychologisch in staat is om een reis te maken naar de rode planeet. Zo vrezen wetenschappers al jaren dat langdurige isolatie voor ernstige problemen kan zorgen bij ruimtevaarders op zowel psychologisch alsook fysiologisch vlak. En kennelijk worden er dus ook apen ingezet voor dit onderzoek. Werkelijk bizar.

Vorige week, toen we hier op de fractie research deden naar het onderwerp, stond op de website van het Mars500-project een serie foto's van de apen in de (Russische) laboratoria. Nadat de Anti Dierproeven Coalitie en Animal Defenders International een emailactie waren gestart, zijn de foto's plotseling verdwenen van het net. 

Pikant is vooral de betrokkenheid van de European Space Agency (ESA). In Europa zijn apenexperimenten voor ruimtereizen niet toegestaan, en dan zouden Europese wetenschappers ook niet moeten participeren in een Russisch onderzoek waarin dat wel gebeurt. Ik ga er vragen over stellen aan de minister van Economische Zaken. En hieronder de inmiddels gecensureerde foto's...