VVD: hoger onderwijs moet écht toegankelijker voor gehandicapten

Met dank overgenomen van M.G.J. (Mark) Harbers i, gepubliceerd op maandag 22 maart 2010, 12:19.

in VVD, Politiek, Hoger onderwijs

 

De VVD wil dat het hoger onderwijs toegankelijker wordt voor mensen met een functiebeperking. Daartoe zijn volgens de liberalen serieuze maatregelen nodig. Een motie van onderwijswoordvoerder Mark Harbers die de regering vraagt om een stevig plan van aanpak, werd vandaag met algemene stemmen aangenomen.

Momenteel voldoet geen van de hoger onderwijsinstellingen aan de eisen rond toegankelijkheid en studeerbaarheid voor studenten met een functiebeperking. Staatssecretaris van Bijsterveld heeft daarom voorgesteld de toegankelijkheid voor gehandicapten onderdeel te maken van de accreditatie van opleidingen.

Mark Harbers: "Dit is een symboolmaatregel die het probleem niet echt oplost. De rapporten die de problemen inventariseren, liggen nog niet eens op tafel. De maatregel van de staatssecretaris zal er hooguit toe leiden dat instellingen op dit punt negatief worden beoordeeld, het pakt de bron van het probleem niet aan."

Door de motie van de VVD moet het rapport ‘Onbelemmerd studeren’ van de Onderwijsinspectie en het rapport van de commissie Maatstaf over dit onderwerp nu echt serieus worden bekeken. Als de aanbevelingen bekend zijn, moet in overleg met de sector een plan van aanpak worden opgesteld.

Harbers: "Verbetering van de toegankelijkheid en studeerbaarheid van het hoger onderwijs voor studenten met een functiebeperking is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en onderwijsinstellingen. Dat vraagt om echte oplossingen, niet om symboolpolitiek."

NB: Eerder deze week diende de VVD al een amendement op dit punt in, dat de eisen omtrent de functiebeperking uit het accreditatiekader moest halen. Deze is, ondanks een positief advies van Actal, niet aangenomen. Met de motie hoopt de VVD nu toch meer serieuze aandacht voor dit probleem te hebben gegenereerd.