17 maart 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op woensdag 17 maart 2010.

Vandaag debat over de Oostvaardersplassen. De situatie van de dieren daar is voor iedereen een bron van grote zorg. Ik begrijp de emoties dan ook heel goed. Ik heb een motie ingediend voor verscherpt toezicht op de dieren, zodat dieren die verzwakt zijn en geen kans hebben op herstel, kunnen worden geeuthanaseerd. Dat was de afspraak en die moet worden nagekomen. Oók als het schaatsweer is, waar de minister gisteren een uitzondering voor leek te willen maken en waar CDA en VVD geen enkel probleem mee leken te hebben.

Ik vind het van groot belang om eerlijk te blijven kijken naar wat de beste oplossing is voor de dieren in het gebied. Natuurlijk is het moeilijk, zeker als je zoals onze partij nooit een voorstander bent geweest van het uitzetten van wilde dieren in een natuurgebied. Maar we hebben de plicht om alle oplossingen die worden aangedragen, ook als ze diervriendelijk lijken, te beoordelen op de daadwerkelijke gevolgen voor de dieren. 

Het is niet voor niets dat jagersminnende partijen als het CDA en de VVD pleiten voor preventief afschot en bijvoeren. Dat lijkt op het eerste oog misschien diervriendelijk, maar niets is minder waar. Bijvoeren zorgt voor zeer veel onrust in de hiërarchische kuddes, waardoor de dieren veel energie verpillen. Juist de zwakke dieren raken daardoor nog sterker verzwakt, terwijl het voer bij de sterkere dieren terecht komt. Bijvoeren zorgt ook voor hogere geboortecijfers, waardoor het probleem het jaar erop nog groter wordt. Datzelfde geldt voor preventief afschot. De ervaringen op de Veluwe laten zien dat met dit model ieder jaar méér dieren worden afgemaakt, inmiddels bijna de helft van de herten en zelfs driekwart van de zwijnen. Het afschieten van gezonde dieren in de kracht van hun leven is ronduit barbaars. Hele populaties worden uiteengereten, veel dieren raken gewond als ze wel worden geraakt maar niet gedood, en er worden dieren geschoten die nog jongen te verzorgen hebben. En dat zou allemaal diervriendelijk zijn?

Gelukkig trappen steeds minder mensen in deze fabeltjes, ondanks verwoede pogingen van het CDA om met valse sentimenten de schijn van diervriendelijkheid te wekken. En wie daar nog over twijfelt, hoeft alleen maar een blik te werpen op de vele pleidooien van CDA en VVD tègen ruimte voor dieren en natuur, en vóór de jacht.

Ik vond er een mooie cartoon over op internet:

En zo gaat de wereld eruit zien als Jan Peter Balkenende of Marc Rutte het voor het zeggen hebben. Gelukkig zijn steeds minder kiezers van plan daar hun medewerking aan te verlenen ;-)