Over de rooie

Met dank overgenomen van P. (Paul) UlenbeltĀ i, gepubliceerd op woensdag 17 maart 2010, 3:16, column.

Het stoplicht staat op rood. Op het kruispunt staat een agent te gebaren: doorrijden, doorrijden. Een paar weken later valt een brief op je deurmat. Een brief met een boete. Je bent geflitst voor het negeren van rood. Geflits op het tijdstip dat de agent stond te gebaren. Hoe voel je je dan?

Het UWV stimuleerde jarenlang dat werklozen voor zich zelf gingen beginnen. Medewerkers van het UWV adviseerden deze startende zelfstandigen om alleen de uren waarin ze geld hadden verdiend op te geven. Die worden dan gekort op de werkloosheidsuitkering. Volgens de wet moet je ook uren die zijn besteed aan het maken van offertes, reistijd en werving van opdrachten opgeven. Die worden dan ook gekort op de uitkering. Medewerkers van het UWV zeiden: niet opgeven, niet opgeven. Zelfstandig worden zou anders nooit lukken.

Na een paar jaar worden de betaalde uren die bij het UWV staan vergeleken met de uren die bij de belastingdienst staan. Daar staat ook de niet-betaalde uren. De zelfstandigen zijn toen geflitst. Alleen is de boete vele malen hoger. Soms wel tienduizenden Euro's. De boete kwam niet na een paar weken, maar na een paar jaar. Enkele tientallen kregen zelfs met de strafrechter te maken. Hoe voel je je dan?

Nationale Ombudsman heeft onderzoek gedaan naar de adviezen van het UWV aan de starters. Zijn conclusie: het UWV heeft ze op het verkeerde been gezet. De zaken moeten opnieuw worden beoordeeld door het UWV. Het UWV moet aantonen dat het wel de goede adviezen heeft gegeven. Zo niet: terugbetalen van boetes en terugvorderingen.

Minister Donner wil er niets van weten. Iedere Nederlander moet de wet kennen en er naar handelen. Het maakt voor hem niet uit wat het advies van de UWV-medewerker was.

Vandaag heeft de Tweede Kamer eensgezind mijn voorstel overgenomen dat Donner toch de adviezen van de Nationale Ombudsman moet opvolgen.

De opdracht van een politieman om door rood te rijden moet je uitvoeren. Dat staat in de wet. Een redelijke opdracht van de Tweede Kamer moet een minister uitvoeren. Anders krijgt ie rood.