Minister Van der Hoeven naar International Energy Forum in Cancun

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 30 maart 2010 - 31 maart 2010
plaats Cancun, Mexico
aanwezigen M.J.A. (Maria) van der Hoeven i e.a.

Minister Maria van der Hoeven i van Economische Zaken zal 30 en 31 maart deelnemen aan de twaalfde tweejaarlijkse ministersbijeenkomst van het International Energy Forum (IEF) in Cancun (Mexico). Het IEF is de grootste periodieke bijeenkomst van energieministers uit olieproducerende en olieconsumerende landen. De dialoog in dit forum wordt gezien als van groot en toenemend belang voor de energievoorzieningszekerheid in de wereld. Voorafgaand aan de ministersbijeenkomst vindt op 29 maart het International Energy Business Forum plaats, waar CEO's van belangrijke energiebedrijven elkaar ontmoeten.

Belangrijke agendapunten zijn de versterking van de dialoog en versterking van het IEF-secretariaat en de samenwerking tussen IEA, IEF en OPEC ten behoeve van transparantie en stabiliteit van de oliemarkt. Daarnaast komen de ontwikkelingen op de energiemarkt, energie en ontwikkeling en voorzieningszekerheid en duurzaamheid aan de orde.

Minister Van der Hoeven noemt in een video-interview op de website van het 12de IEF in Cancun het IEF het enige forum waar producerende en consumerende landen èn nationale en internationale energiemaatschappijen bij elkaar komen. Ze spreekt de wens uit dat het resultaat van de komende ministersbijeenkomst een concreet actieplan zal zijn om de stabiliteit van de oliemarkt te bevorderen en prijsschommelingen te voorkomen. Ze noemde in dit verband het grote belang van het Joint Oil Data Initiative (JODI), waarin een zestal organisaties samenwerken en dat wordt gecoördineerd door het IEF-secretariaat (IEFS) van groot belang. Dit initiatief resulteert in betere data en vergroot zo de transparantie en daarmee de stabiliteit op de oliemarkt. Om dezelfde reden zal er een vergelijkbaar initiatief voor gas komen.

Ook de Saoedische olieminister Al Naïmi pleit in een video-interview op dezelfde website voor versterking van de organisatie van het IEFS. Hij benadrukte daarnaast het belang van energie gerelateerde investeringen en de noodzaak van stabiele olieprijzen. Een niveau van 70 tot 80 dollar per vat noemde hij "bijna een perfecte prijs" voor olie, omdat hierdoor de economische groei in de wereld niet zou worden verstoord.

Meer informatie over de twaalfde International Energy Forum ministersbijeenkomst en het vierde International Energy Business Forum is te vinden op de website:

http://iefs.energia.gob.mx/IEF/portal/Default.aspx?id=545&lang=2

Journalisten kunnen zich ook via deze website voor het IEF aanmelden.


1.

Meer over...