Internationale vrouwendag

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 8 maart 2010.

Vandaag is het internationale vrouwendag. Samen met stagiaire Gerdien Waterman hebben we een zeer passende invulling aan deze dag gegeven. We hadden een leerzaam werkbezoek in Amsterdam. Met gemeente-ambtenaren en organisatie Heil des Volks spraken we over het bestrijden van misstanden in de prostitutie en het tegengaan van mensenhandel. Petje af, wat er in de hulpverlening en het faciliteren van uitstapprogramma’s al gebeurt!

Intussen is het natuurlijk wel verbijsterend wat zich in deze wereld afspeelt. Het gaat hier om de meest ernstige schendingen van vrouwenrechten die anno 2010 in Nederland plaatsvinden! Op de wallen in Amsterdam, en op al die andere plaatsen in Nederland waar in het buitenland geronselde vrouwen achter de ramen terecht komen. Bulgaarse, Roemeense, Hongaarse vrouwen, die vaak niet of nauwelijks Nederlands spreken. Niet zelden geronseld aan de poorten van weeshuizen. In Nederland worden ze ongelooflijk uitgebuit, met bovendien nog absurde werktijden. Hordes toeristen komen zich vergapen aan wat er te zien is achter de ramen, en gaan over tot de orde van de dag.

Helaas bestaan er in Nederland nog veel romantische, verouderde beelden over de wereld van de prostitutie. Het wordt tijd dat mensenhandel en misstanden in de prostitutie veel krachtiger wordt aangepakt! Wat mij betreft is prostitutie per definitie in strijd met de waardigheid van vrouwen. Seksualiteit is geen handelswaar. Daarom ben en blijf ik tegen legalisering van prostitutie.

Zolang prostitutie legaal is, zouden in ieder geval ernstige misstanden veel voortvarender aangepakt moeten worden. Dit werkbezoek heeft daarvoor weer nieuwe inspiratie en ideeën opgeleverd. Op zijn minst drie punten:

  • 1. 
    Er zou om te beginnen eens een halt moeten worden toegeroepen aan de werving van vrouwen uit het buitenland. Vooral vanuit voormalige Oostbloklanden komen er veel vrouwen nu naar Nederland. Dat dit nu legaal kan, werkt vrouwenhandel alleen maar in de hand.
  • 2. 
    Daarnaast zou een forse leeftijdsverhoging al winst zijn: laat de minimumleeftijd van 18 naar 23 gaan! Dat zou een stevige bescherming zijn voor een kwetsbare groep!
  • 3. 
    In de derde plaats moet er veel meer capaciteit bij politie en justitie vrijgemaakt worden om mensenhandel stevig aan te pakken.