05 maart 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op vrijdag 5 maart 2010.

Vorige week woensdag een werkbezoek gebracht aan het proefdierlab van de Rijksuniversiteit Groningen. Ik krijg tijdens zulke bezoeken meestal de verblijven van de dieren te zien en verder een paar onderzoeksruimtes. 

Ratten en muizen in plastic bakken, konijnen in metalen kooien, varkens en schapen achter de gesloten deuren van een laboratorium -het is een droevige aanblik. Ik vind het evenwel belangrijk om met eigen ogen het dagelijks leven van proefdieren te aanschouwen, en dus leg ik regelmatig bezoeken af aan universiteiten, farmaceuten en andere onderzoeksinstellingen waar dierproeven worden verricht.

Tijdens zulke werkbezoeken wissel ik van gedachten met wetenschappers, biotechnici en proefdierverzorgers over nut en noodzaak van dierproeven, huisvesting, verzorging, onderzoeksdoelen en alternatieven. We verschillen vaak stevig van mening, maar dat maakt zulke gesprekken niet minder zinvol. Juist het open debat kan veel opleveren.

En ook nu weer heb ik meer inzicht gekregen in verschillende aspecten van de proefdierproblematiek, zoals de hoge aantallen overtollige proefdieren die jaarlijks 'in voorraad' worden gedood en de ingrepen die genetisch gemanipuleerde dieren ondergaan. Nuttig voor toekomstige debatten. 

Hieronder een fotoverslagje van het bezoek...

Konijnenverblijven

Wanneer het kan worden de konijnen bij de RUG in groepen gehuisvest. Zodra ze in een experiment zitten worden de dieren -met het oog op herstel van de verwondingen- meestal in individuele kooien zoals deze gezet

Dit zijn stellingen met muizenverblijven met aparte lucht- en klimaatregeling

Alle bakken zijn afgesloten en worden individueel van lucht voorzien. 

Als de bakken open moeten gebeurt dat in een speciale afgesloten ruimte

Dit zijn 'gewone' muizenverblijven 

Schapenhokken

Deze twee schapen hebben biomateriaal geïmplanteerd gekregen

Een van de operatiekamers

Kunstrat op de afdeling microchirugie

Couveuse-achtige installatie waarin nieuw binnengekomen proefdieren 

(van over de hele wereld) in quarantaine worden gezet

Muizenkooien in de genoemde quarantaine

Aan het einde van ons bezoek bleek er net een nieuwe bestelling muizen te zijn afgeleverd. 

Bizar gezicht, zo'n rolcontainer vol met dozen levende dieren

Deze dieren zijn afkomstig van een van de grote proefdierfokkers in Europa -Charles River of Harlan. Op de foto is het niet goed zichtbaar, maar door het witte gedeelte kon je zien dat het om muizen ging...