De PvdA is op alle niveaus “roodnodig”

Met dank overgenomen van C.W.J.M. (Lia) Roefs i, gepubliceerd op woensdag 3 maart 2010.

Op maandag 22 februari was Lia Roefs uitgenodigd voor een politiek cafe in Wychen. Centraal stond de problematiek in de kleinere kernen: zoals leefbaarheid voor jong en oud, voorzieningen die hiervoor nodig zijn in de kernen en het openbaar vervoer. Voordat er druk werd gediscussieerd aan de hand van stellingen, beet Lia Roefs de spits af met een vlammend betoog. Hier kunt u haar toespraak lezen.

Beste mensen,

Het gaat over de gemeenteraadsverkiezingen vanavond. Maar ik kan er natuurlijk niet omheen om kort een paar woorden te wijden aan wat er in Den Haag is gebeurd de afgelopen week. En hoewel we oprecht een poging hebben gedaan om het Haagse niet met het lokale te vermengen, hebben we dat laatste niet kunnen vermijden. Maar ook jullie zullen hebben gemerkt, dat het voor de PvdA belangrijk was ons te houden aan de afspraak om ons terug te trekken uit Uruzgan en daar wilden wij niet mee marchanderen. Onze achterban vond en vindt dit heel belangrijk, heb ik ook zelf gemerkt toen ik afgelopen zaterdag in de Achterhoek was. Tot het laatst is gepoogd om te lijmen, maar dat werd ons niet gegund.Ik vind het teleurstellend, dat een kabinet valt net in een tijd van economische crisis. We wilden met concrete maatregelen het herstel van de economie nog een handje helpen. Hopelijk zijn ook in demissionaire staat nog steunmaatregelen mogelijk.Het niet meer bestaand kabinet Balkenende IV wordt nu afgeschilderd als een niet daadkrachtig kabinet en ik geef toe het stond niet onder leiding van een daadkrachtig premier, maar laten we niet vergeten, dat dit kabinet subliem leiding heeft gegeven aan Nederland in crisis. Het wasnamelijk wel Wouter Bos, die de banken redde om te voorkomen, dat we tevergeefs bij de pin-automaat stonden, dit kabinet zorgde voor een generaal-pardon, voor deeltijd WW, voor een miljard meer voor de salarissen van docenten en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

En nu komen er weer nieuwe verkiezingen aan. Die gaan ook ergens over. Er moet bezuinigd worden óf er moeten nieuwe inkomsten gevonden worden, of én, én. Een opgave waarvoor ook de gemeenten staan, maar voor zowel de landelijke als lokale PvdA zijn de uitgangspunten hetzelfde:

In ons Nederland telt iedereen mee, wordt niemand aan zijn lot overgelaten en krijgt iedereen een eerlijke kans. Daar staat tegenover dat we verwachten dat iedereen die mee kan doen, ook mee doet. Omdat we iedereen nodig hebben. Omdat we talent de ruimte willen geven. Omdat het onze economie sterker, onze vrijheid groter en ons land prettiger maakt.

En ook hier in Wijchen gaat het om werk en eerlijk delen:Wijchen is in de afgelopen periode uitgeroepen tot “meest ondernemersvriendelijke gemeente van Gelderland”. Dat moet zo blijven. Ingezet zal worden op bedrijvigheid, die veel banen schept. Op bedrijven, die duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.Maatwerk voor mensen, die geen werk hebben want we laten niemand aan de kant staan. En als de lasten van de crisis verdeeld moeten worden doen we dat volgens het principe “de sterkste schouders de zwaarste lasten”.

Ook in Wijchen gaan we voor gelijke kansen:Focus dus ook op onderwijs. De PvdA zet in op brede scholen, opvang en onderwijs aaneengeschakeld, zodat niemand tussen wal en schip valt.

En als ik het verkiezingsprogramma van Wijchen lees, dan staat prettig samenleven bovenaan de lijst. Het is een mooie leidraad om de komende periode in te gaan. Op die manier lees ik ook de focus op dagvoorzieningen, dorpshuizen en wijkgebouwen. De PvdA wil wijk- en buurtbewoners stimuleren om zelf de handen uit de mouwen te steken.Een bruisend Wijchen, je hoeft Wijchen niet uit te gaan om te recreëren, voor je vrijetijdsbesteding. Hooguit een uitgaansgelegenheid voor de jongere tussen 16 en 18 jaar ontbreekt nog.Een groen Wijchen, behoud van groen tussen de wijken, de groene longen, maar ook het mooie groene buitengebied bewaren, de houtwallen, de Berendonck en het vennengebied.Als woordvoerder mobiliteit in de tweede kamer doet het me goed dat er ook op de fiets wordt ingezet.

Maar we zijn vanavond niet voor niets in Bergharen. Ook de gemeente Wijchen kent zijn kleine kernenproblematiek.

Ik wil een paar PvdA punten voor het landelijk gebied aanstippen:- we hebben het er vanavond vast nog uitgebreider over -

Voorzieningen nabij en bereikbaar.Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar niet iedere kern kan alles hebben dus tijd voor slimme oplossingen en maatwerk.Wij vinden dat kwaliteit voorop staat. Dus liever een voorziening van goede kwaliteit iets verder weg, dan halve oplossingen om de hoek. Maar dan wel goed bereikbaar, via schoolbus of buurtbus bijvoorbeeld of via digitale verbindingen.Het is dus ook zaak, dat gemeenteraden zich veel meer bemoeien met de aanbestedingen in het regionaal openbaar vervoer. Drop je wensenlijstjes bij provinciale statenleden en laat dat maatwerk een belangrijke rol spelen bij het programma van eisen. Zorg dat je invloed hebt in de Stadsregio. Het regionaal vervoer is niet voor niets gedecentraliseerd, eis dan ook maatwerk.

En dan nog een iets waar we misschien niet zo gauw aan denken bij plattelandsbeleid: dat is minder regeldruk en meer steun voor vrijwilligers. Veel dorpsbewoners zetten zich in als vrijwilliger. Maar we horen regelmatig, dat vrijwilligers afhaken door de vele regels en procedures waaraan ze moeten voldoen. Dat is jammer, want vrijwilligers zijn hard nodig voor de verenigingen, voor mantelzorg enz. enz. Daar valt dus nog een wereld te winnen.

Beste mensen,Zo ben ik van landelijk, naar lokaal naar de kernen gegaan.Ik kan niet anders concluderen, dat zoals ze dat in Wijchen zo mooi formuleren de PvdA op alle niveaus “roodnodig” is.

Ik wens iedereen nog veel een hele goede campagneweek toe!