Zondag 28 februari 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op zondag 28 februari 2010.

"Dan weeg je bijna zes ton, droog aan de haak. Heb je een fris gebit van zo'n vijftig tanden, zeven centimeter elk. Haal je head to tail een kleine zeven meter. Heb je een gestroomlijnd en buitengewoon gespierd lijf waarmee je tegen 65 km per uur het oceaanblauw hoort te doorklieven. En dan moet je dag in dag uit voor een handvol applaudisserende garnalen tuimelingen maken in een badkuip."

Treffende omschrijving van het droeve lot van een orka in gevangenschap in de Belgische krant De Standaard. Iedereen die ook maar een beetje oog heeft voor de aard en natuurlijke behoeften van dergelijke zeezoogdieren kan voorspellen dat die opsluiting onherroepelijk tot drama's leidt. In de eerste plaats natuurlijk voor de dieren zelf. Maar regelmatig ook voor de mensen die denken wilde dieren te kunnen reduceren tot trainbare clowns waarbij alle instincten onder controle kunnen worden gebracht.

Was het in december nog een dolfinarium op Tenerife, deze week gebeurde het in Sea World. Trainster Dawn Brancheau werd voor de ogen van haar publiek gegrepen door de orka waar ze zojuist een show mee had opgevoerd. Brancheau overleefde het niet.

De orka in kwestie, Tilikum, werd op tweejarige leeftijd uit zijn sociale en natuurlijke leefomgeving gerukt -hij zwom in de wateren rond IJsland- en veroordeeld tot een leven in een badkuip. Ruim 25 jaar later is het de grootste orka in gevangenschap, met alle ellende van dien.

Alsof er niks gebeurd is, is Sea World gisteren, een paar dagen na het 'ongeluk', alweer gestart met de orkashows. Maar dierenrechtenorganisatie Peta is een e-mailactie gestart om het pretpark ertoe te bewegen haar shows met zeezoogdieren te stoppen. De orka's en dolfijnen uit dolfinaria moeten weer de mogelijkheid krijgen te leven naar hun aard, vinden zij -in mariene opvangcentra en reservaten. Zeer mee eens, klik hier om mee te doen.

En wil je weten waarom een leven in een dolfinarium nou zo'n kwelling is, lees dan hier. Ik ben erg gemotiveerd een einde te maken aan het mentale en fysieke leed van zeezoogdieren in gevangenschap (en dat werd alleen maar versterkt door het zien van de prachtige documentaire The Cove). Eind vorig jaar behaalden we al een eerste succes in deze strijd, toen de Kamer m'n motie aannam voor een Europees import- en handelsverbod voor dolfijnen die in het wild gevangen zijn.

Op naar meer!