Toespraak Twist: vrij internet

Met dank overgenomen van F. (Femke) Halsema i, gepubliceerd op zaterdag 27 februari 2010, 3:13.

Goeienavond allemaal

Goeienavond, alle twitteraars, internetliefhebbers, minnaars van het vrije woord en van het vrije web, nerds, vrienden, bloggers, downloaders.

Ik vind het geweldig dat jullie er vanavond allemaal zijn op twist: ons gezamenlijke feest voor het vrije web!

Vanavond is het ook geen partijpolitieke avond. Ik ken mijn twitteraars, mijn twappenheimers. Ook al zijn er vast velen van dezelfde politieke richting als ik, velen vanavond ook niet.

Dus hoe groot de verleiding voor mij ook is, ik houd me in en zal niet uitwijden over lokale lasten (en hoe deze stijgen), de gemeentelijke beslissingen over Uruzgan, ruziende ministers of een hoofddoekjesverbod.

Want ook al woedt er op de achtergrond ergens een dubbele verkiezingscampagne, vanavond zetten wij deze even opzij.

Dit is een internetfeest! Vanavond bewijzen wij het ongelijk van onze geliefde koningin, van alle somberaars en pessimisten die vinden dat internet onze cultuur verloedert, onze kinderen verpest en onze ouders en opa?s en oma?s isoleert. ?Wij praten zonder tevoorschijn te komen?, zei de koningin: ?we komen niet dichter bij elkaar maar we vervreemden.

Het is groteske onzin.

Twitter geeft gezelligheid. Het wenst je welterusten en beterschap, levert je commentaar, bemoeit zich met je zaken. Soms zelfs zoveel, soms is de sociale controle zo groot, dat je hoopt dat al die zelfbenoemde digitale buren eens even een eindje gaan wandelen.

En sinds de val van het kabinet weten we ook dat ? niet de publieke omroep ? maar wel twitter je door een lange nacht heen helpt en je de snelste informatie geeft. Een handje geholpen door Frits Wester ? dat is waar -, die op TV inmiddels zijn telefoon en zijn twitter niet meer loslaat.

Hoe vaak kan ook niet de maandagkrant direct bij het oud papier, omdat op weblogs, op talloze sites en internetmagazines al lang de nieuwsanalyses zijn gemaakt, de meningen zijn gegeven - en niet 1 keer maar drie keer

Natuurlijk zijn de meningen soms rauw, onbeschoft en kwetsend. Maar ja, dat is het echte leven ook. Soms heb ik mijn buik vol van anonieme rotzakken die mij een loopse teef noemen of gewoon ronduit bedreigen.

Maar ik neem de zoveelste pukkelige, seksueel gefrustreerde puber uiteindelijk voor lief als ik daar Oxfordgirl voor terugkrijg, die haar anonimiteit broodnodig heeft om de wereld te kunnen vertellen over de groene revolutie in Iran.

Ik baal van de viagra-spam die elke keer weer opduikt in mijn mail. Maar ik baal nog veel meer van de Chinese autoriteiten als zij hun macht gebruiken om google te weren.

Het web is soms vuil en vunzig, soms lief en ontroerend, soms nieuwsgierig en soms veroordelend. Het maakt allemaal niet uit zo lang het web vrij is, zo lang het een grote en ongefilterde democratische ruimte kan zijn.

Vanavond vieren we feest. Vanavond zijn de partijpolitiek, de gemeentelijke politiek en de landelijke politiek afwezig maar ? eerlijk is eerlijk - het is wel een feest met een politiek randje.

Want hoe verschillend we allemaal ook zijn, wat ook onze politieke voorkeuren zijn, we zijn allemaal de liefhebbers van het vrije web.

En we weten dat het vrije web wordt bedreigd.

Door downloadverboden

Door rigide auteursrechten

Door de entertainmentindustrie die doet alsof zij muzikanten beschermt maar zelf winst wil maken

Door grote multinationals die marktmonopolies willen hebben ten koste van gewone burgers

Door opsporingsautoriteiten die de privacy en de anonimiteit aantasten

En door dictatoriale regimes die digitale vrijheid van hun burgers bedreigend vinden.

Vanavond vieren we feest, we maken kennis in levende lijve en we voeren de gesprekken die we in 140 tekens niet hebben afgemaakt.

Maar misschien zetten we vanavond ? door hier met zovelen te zijn ? ook wel een stap in de richting van een echte digitale burgerrechtenbeweging. Een moderne beweging ? die niet achter spandoeken oprukt naar de dam, maar activistisch is door met haar muis te klikken.

Ik hoop op een digitale burgerrechtenbeweging die strijdt voor:

het recht op vrije toegang tot internet: altijd en overal

het recht op vrij gebruik van internetinformatie, altijd, overal en door iedereen

het recht op digitale privacy, overal en voor iedereen!

Maar dat is allemaal voor later. Voor nu wil ik alleen nog tegen jullie zeggen:

Lach, klets, dans, feest en twitter! › Bekijk hier de originele post