Zaterdag 27 februari 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op zaterdag 27 februari 2010.

De International Whaling Commission (IWC), het internationale overlegorgaan over de walvisjacht, is met een bijzonder slecht voorstel naar buiten gekomen deze week: er ligt een ontwerp resolutie waarin het moratorium op de commerciële walvisjacht wordt opgeheven.

De resolutie van de IWC berust op de gedachte dat er nou eenmaal een compromis moet worden gesloten tussen de landen die voor, en de landen die tegen de walvisjacht zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet waar: een ruime meerderheid van landen kan -met hele goede redenen- besluiten dat er niet gejaagd wordt op walvissen. Punt. En dan handhaven die afspraak, óók Japan.

De nu voorliggende resolutie doet verdacht veel denken aan het oude en inmiddels beruchte 'Ierse voorstel' dat jaren geleden niet op steun kon rekenen. Eind goed al goed dacht men toen, ware het niet dat notabene onze eigen minister, Gerda Verburg, twee jaar geleden ineens opnieuw met dat voorstel op de proppen kwam. Belachelijk voor een minister die zegt tegen de walvisjacht te zijn! We hebben haar destijds scherp bekritiseerd voor haar polderactie, en ook van dit voorstel zullen we de regering oproepen om ertegen te stemmen. Wordt vervolgd!