Donderdag 25 februari 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op donderdag 25 februari 2010.

De helft van de boeren is Balkenende zat, zo blijkt uit een enquete onder het lezerspanel van agrarisch vakblad 'Boerderij'.

En dat is goed nieuws. Veel boeren stemmen van oudsher en honkvast op het CDA, de partij immers met een sterke boerenprofilering. Of je als agrariër op de lange termijn ook echt wat hebt aan die partij, is zeer de vraag. Ik denk van niet, en daarover heb ik de afgelopen drie jaar flinke discussies weten te voeren in de Kamer. Het CDA doet stoer over het schrappen van natuurregels waardoor veehouders meer ruimte zouden krijgen, maar de trucs die ze daarvoor uithalen stranden keer op keer bij de Raad van State en het Europese Hof. Met zulke politiek wordt boeren letterlijk een worst voorgehouden.

Die politiek blijft doorgaans onopgemerkt door de parlementaire journalistiek. Geen hond die ernaar kraait dat het CDA de boeren een rad voor ogen draait. Bij de Westerschelde kwam dat echter heel even in de schijnwerpers. Balkenende hield de Zeeuwse boeren eigenstandig voor dat de ontpoldering van de Hedwigepolder (om aangerichte natuurschade aan het Westerschelde-estuarium te herstellen) niet nodig was. De perspectieven die het CDA de Zeeuwen voorschotelde sprak veel mensen wel aan, maar bleken -zoals ook Balkenende van te voren had kunnen en moeten weten- gewoon vals.

Wat we bij de Westerschelde in het klein konden zien, gebeurt op het gebied van natuurbeleid structureel en in het groot: het CDA probeert zich voortdurend onder de eigen wetten en regels uit te wurmen, omdat die de veehouderij in de weg zouden zitten. Maar die wetten en regels zijn er om nageleefd te worden, ook door het CDA. Dus je kunt wel doen alsof je de natuurafspraken soepel uit kunt leggen, maar als dat niet in overeenstemming is met je eigen wet- en regelgeving, maak je agrariërs blij met dode mussen. Daar hebben ze inmiddels kasten vol van!

Onze analyse is een paar weken geleden al overgenomen door de agrarische pers -en het begint dus ook steeds meer door te dringen tot de boeren zelf. Balkenende is al afgeschreven, volgende week komt Verburg aan bod in de enquete onder agrariërs. Dat wordt een spannend weekje voor de demissionaire minister van Landbouw die haar termijn verlengd zou willen zien.....