Researchers’ Night - Cosmic Sensation - Over elementaire deeltjes en het universum, Nijmegen

Nijmegen
Anton Bussemaker
datum 12 maart 2010 20:00 - 13 maart 2010
plaats Nijmegen
locatie LUX, zalen 6 en 7 Toon locatie
aanwezigen H.J. (Henk) Hoekstra i, M. (Marianne) Besselink i e.a.
organisatie Vereniging Nederlandse Debatcentra

Benieuwd naar de dansbaarheid van kosmische straling? Altijd al meer willen weten over zwarte gaten, antimaterie of de onmetelijke grootheid van het universum? Of gewoon nieuwsgierig naar de werking van het vonkenvat, Hisparc Doosjes of de gravitatie trechter? Kom dan naar de Researchers' Night in LUX, georganiseerd in samenwerking met Nijmegenaar van het jaar Sijbrand de Jong.

Eind vorig jaar wonnen de Jong en zijn team met Cosmic Sensation de Academische Jaarprijs 2009. Dit project voorziet in de bouw van een gigantische koepel waarin licht en muziek door kosmische straling worden aangestuurd. Tijdens de zomerfeesten kan in de koepel de Cosmic Remix worden gedanst. De Researchers' Night in LUX biedt alvast een voorproefje.

Ook de fundamentele vraagstukken waar Cosmic Sensation op wijst komen tijdens de Researchers Night aan bod. Wat kan kosmische straling ons leren over het onbevattelijk  universum? Wat zegt het over onbekende substanties als donkere materie en donkere energie, waaruit ons heelal voor meer dan 95 procent bestaat? Tijdens de Researchers’ Night wordt aan de hand van films, presentaties, discussie en verbindingen met Genève en Argentinië inzicht gegeven in de ongrijpbare, duistere kant van het universum. Welkom in de keuken van de Big Science!

In zaal 7, de grote theaterzaal van LUX, presenteert Sijbrand de Jong zijn Cosmic Sensation en vertelt hij over het allergrootste en het allerkleinste, kunt u zien hoe de ATLAS-detector is opgebouwd en hoe die werkt (Nicolo de Groot en Lucie de Nooij), wordt het Bernini Mysterie besproken (Nicolo de Groot), wordt onder leiding van Bas Kortmann door wetenschap (Jos Engelen, Heino Falcke en Jan Kees Maan) en politiek (Marianne Besselink) gedebatteerd over de Toekomst van Big Science, wordt de opbouw van het Pierre Auger Observatorium uitgelegd (Charles Timmermans), kunt u meedoen aan een kosmische quiz èn krijgt u een voorproef van The Cosmic Remix (Peter Nijborn). Tegelijkertijd kunt u in zaal 6 van LUX in 5 verschillende lezingen alles te weten komen over zichtbaar gemaakte kosmische straling (José Coppens), megagrote zwarte gaten (Heino Falcke), de samenstelling van ons heelal (Paul Groot), donkere materie (Henk Hoekstra) en donkere energie (Sijbrand de Jong) en tussendoor de film Het Massa Mysterie bekijken. Benieuwd? Kom dan gewoon kijken en luisteren op vrijdag 12 maart, 's avonds in LUX

Een programma op initiatief van de Radboud Universiteit Nijmegen

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Meer over...

1.

Documenten



2.

Meer over...