Vragen over de abortuswetgeving in Nicaragua

Met dank overgenomen van Ch.D.M. (Chantal) Gill'ard i, gepubliceerd op woensdag 29 juli 2009.

Den Haag, 28 juli 2009

Vragen van het lid Gill’ard (PvdA) aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking

  • 1. 
    Herinnert u zich de antwoorden op de vragen van Gill’ard van 24 januari 2007 over de wijziging van de abortuswet in Nicaragua? Kent u het rapport van Amnesty International “The Total Abortion Ban in Nicaragua”[1]?
  • 2. 
    Zijn de verwachtingen, die in antwoord op vraag 5 is omschreven uitgekomen, nl dat de wet wellicht nog gewijzigd zou worden? Zo nee, wat is uw mening daarover?
  • 3. 
    Wat heeft Nederland de afgelopen jaren gedaan om de EU ten aanzien van deze problematiek op een lijn te krijgen. zoals besproken in het antwoord op vraag 6 van de vragen van Gill’ ard uit 2007? Welke strategie wordt nu door de EU gevolgd ten aanzien van landen die een totaal verbod op abortus hebben?
  • 4. 
    Welke landen hebben, naast Nicaragua, nog meer een totaal verbod op abortus? Wordt door Nederland actie ondernomen ten aanzien van deze landen en hun anti abortusbeleid? Welk beleid hanteert Nederland ten aanzien van deze landen?
  • 5. 
    Wat is, in het algemeen, uw reactie op dit rapport en de aanbevelingen?
  • 6. 
    Bent u van mening dat de stijging van het aantal slachtoffers ten gevolgen van deze abortuswet in Nicaragua (van 20 vrouwen in dezelfde periode van het vorig jaar naar 33 vrouwen dit jaar) de grootte van het probleem weergeeft en deelt u de mening dat van verdragslanden mag worden gevraagd Nicaragua hier op aan te spreken? Zo ja, gaat Nederland de EU aansporen om dit in EU verband te doen? Zo nee, waarom niet?
  • 7. 
    Wat is het officiële standpunt van de VN ten aanzien van het totale verbod op abortus? Is de Minister bereid tijdens het komende AVVN in New York dit punt op de agenda te plaatsen? Zo nee, waarom niet?

[1]http://www.aivl.be/sites/default/files/fotos/The%20total%20abortion%20ban%20in%20Nicaragua_ENG.pdf