Groene blaadjes

Met dank overgenomen van P. (Paul) Ulenbelt i, gepubliceerd op zaterdag 20 februari 2010, 3:16, column.

Tranen van vreugde kunnen ze nauwelijks bedwingen. De slapeloze nachten en nachtmerries zijn voorbij. De opluchting onder de aanwezigen is groot. Het zijn mannen en vrouwen die binnenkort 65 worden. De partner is er ook bij. De partner is meer dan negen jaar jonger.

Wie 65 wordt en een jongere partner heeft krijgt een toeslag op de AOW. De AOW-partnertoeslag. Voorwaarde is dat de partner geen of weinig inkomen heeft. De toeslag voorkomt dat je samen van een halve AOW-uitkering moet leven. Dat kan namelijk niet.

Op Prinsjesdag maakte de regering bekend dat de AOW-partnertoeslag wordt afgeschaft. Niet voor iedereen. Dat gebeurt in 2015. In 1996 is dat al besloten zodat mensen er zich op kunnen voorbereiden. Nu gaat het om mensen die de komende vier jaar 65 worden en een partner hebben die meer dan 9 jaar jonger is. Het gaat om een bedrag van 600 euro in de maand. Het treft in 2011 1700 gezinnen. Voor velen bijna de helft ban het maandinkomen. Het regent mails met schrijnende verhalen. Samen met gedupeerden richtte de SP het Actiecomité Partnertoeslag 2011 op.

Om 12.00 uur meldt de radio dat de partnertoeslag blijft. De Kamer weet nog van niets. Om 13.00 uur biedt het comité samen met de gezamenlijke ouderenbonden een petitie aan. De Kamer weet nog steeds van niets. Ik vraag het aanwezige CDA-kamerlid of het bericht klopt. Kamerleden van de regeringspartijen weten regeringsmaatregelen vaak eerder dan Kamerleden van de oppositie. Ja, zegt die: “ De groene-blaadjes-regeling gaat niet door.” Groene-blaadjes-regeling?

Tijdens de debatten over de partner toeslag probeerde het CDA de mannen met een tien jaar jongere partner al weg te zetten als oude bokken die wel een groen blaadje lusten. Ik maak me daar boos over. Ik heb de brieven gelezen. Ik weet wel hoe de mensen elkaar hebben ontmoet en hoe ze door omstandigheden niet hebben kunnen werken, vanwege zorg voor kinderen, ouders of voor elkaar. Of vanwege handicap.

Tijdens het aanbieden van de petitie komt het officiële bericht binnen. Het actiecomité van oude bokken en groene blaadjes heeft gewonnen.