Kansen in crisistijd

Met dank overgenomen van J.M. (Jacqueline) Cramer i, gepubliceerd op woensdag 17 februari 2010.

Een leuke avond gehad afgelopen maandag bij De Wereld Draait Door. Ik heb nog eens geprobeerd duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat wetenschappers zorgvuldige procedures in acht nemen bij het opstellen van wetenschappelijke rapporten. Door alle gedoe over fouten en foutjes in het IPCC-rapport van de afgelopen weken, raakt de hoofdconclusie waarover praktisch alle wetenschappers het eens zijn ondergesneeuwd: de aarde warmt op en de mens draagt daar zeer waarschijnlijk in belangrijke mate aan bij. We moeten hoe dan ook toe naar een duurzamere maatschappij met veel meer duurzaam opgewekte energie en minder uitputting van grondstoffen. Al is het alleen maar omdat we dan minder afhankelijk zijn van olie- en gas producerende landen. Maar bovenal zijn we het gewoonweg verplicht tegenover toekomstige generaties.

Een onderhoudende uitzending met leuke gasten. Ook veel gelachen, onder andere om de YouTube-filmpjes die werden vertoond ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van YouTube.

Gisteren kopte Trouw: Bouwwereld verduurzaamt. Een tekst waar ik erg vrolijk van word. Wat blijkt, er wordt minder gesloopt en meer gebouwen worden hergebruikt. Veel architecten verwachten dat door de economische neergang een verschuiving plaatsvindt van nieuwbouw naar ‘vernieuwbouw’. Kansen in crisistijd.

Het nieuws zal Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol ook vrolijk stemmen. Zij sprak bij haar aantreden in 2008 het voornemen uit om het hergebruik van panden aan te moedigen.

De Bond van Nederlandse Architecten onderzocht de toekomstverwachtingen van architectenbureaus. Bijna de helft verwacht een daling van het aantal nieuwbouwprojecten, een zelfde percentage rekent op meer renovatie-opdrachten. Ik weet dat veel architectenbureaus het echt zwaar hebben en hoop dan ook dat ze met deze renovatie- en vernieuwbouwtrend het hoofd boven water weten te houden.

Afgelopen maandag bezocht ik Nijmegen. De stad wil de spoorzone anders inrichten. het is nu nog een barriere die de stad in tweeen scheidt. dat kan beter en mooier. Bekijk hier het filmpje van mijn bezoek.