En terwijl iedereen plenair zit…

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op woensdag 17 februari 2010.

Het is inmiddels in de nacht dat we spreken over het rapport van de Commissie Davids. Arie heeft een goede bijdrage geleverd, waarin wij als ChristenUnie ook terug gekeken hebben over onze deelname in de besluitvorming van destijds. Anderen hebben we dat nog niet zo heel duidelijk gedaan, terwijl dat wel van het kabinet verwacht wordt…

Maar ondertussen kan je natuurlijk best wat anders doen.

Maandag ben ik op werkbezoek geweest op Goeree-Overflakkee en ’s avonds ben ik aanwezig geweest op een verkiezingsavond van de vier kiesverenigingen van het eiland in Middelharnis. Een ronduit prachtige dag. De discussies met de raadsleden, LTO, een aantal ondernemers leverde veel informatie op hoe op het eiland gewerkt en gezwoegd wordt in het licht van alle discussies over krimp, zoetwatervoorziening, de druk van het toerisme en de blauwalg. Kortom je kon het zo gek niet bedenken of het is wel aan bod gekomen.

De avond was ook mooi ingekleed. Door de muziekgroep “image” werden liederen gespeeld die je hart raakten. En dat bleek ook uit de bijdragen van de 4 lijsttrekkers. Mooi is het dan om daar vanuit ons werk in de Kamer in mee te kunnen denken en de lokale trekkers een hart onder de riem te steken. Want laten we eerlijk zijn: met alle herrie in dit land over wie de meeste aandacht van de kiezer kan trekken en het wisselende stemgedrag van kiezers, is een stabiele partij nog niet zo gek. En dat is dan ook onze slogan: stabiel en betrokken. Stabiel in de regering maar ook in de colleges, betrokken op onze mensen in de gemeentes!

Vandaag hebben we ook de tweede termijn gedaan van het vorige week afgebroken debat over Natura2000. Na dat debat was ik wat somber over de afloop, en ik zal eerlijk zijn dat ik dat ook was na de brieven van de minister die we inmiddels op de vele vragen hebben gekregen. Maar voordat wij aan onze tweede termijn konden beginnen heeft ze een paar belangrijke zaken verduidelijkt of zelfs uitgebreid ten opzichte van haar brieven.

  • De Programmatische Aanpak Stikstof, van cruciaal belang om de beheersplannen af te kunnen maken, komt voor de zomer naar de Kamer.
  • De wateropgave waarbij Natura2000 en de Kader Richtlijn Water bij elkaar komen komt ook voor de zomer naar de Kamer.
  • De plannen van de provincies worden nu nog niet definitief gemaakt: met het PAS en de wateropgave EN de sociaal economische paragraaf wordt dit pas na de zomer gedaan. Op tijd dus voor de definitieve vaststelling nog dit jaar. En dat is erg belangrijk voor ons, dat die trein niet tot stilstand komt.
  • Ook de toezegging van de minister dat er eerst met de provincies nog gesproken gaat worden over de afgewezen punten is voor ons erg belangrijk. Het is nu zaak dat deze handschoen ook goed opgepakt wordt door de provincies. Werk aan de winkel dus!!

Ik ben dus na vandaag wat meer positief gestemd over een uiteindelijke goede afloop van het kunnen vaststellen van de beheersplannen. En dat dit nog dit jaar conform planning gaat gebeuren. Belangrijk omdat dan de plannen juridische zekerheid bieden aan de ondernemers bij een Natura2000 gebied en de rechter dus niet langer rechtstreeks toetst aan de Europese regelgeving.

Het is inmiddels 02:19 uur in de nacht, het debat over Davids loopt nog. Geert Wilders was aan het woord en spreekt over lam of leeuw. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij Lam en Leeuw krijg ik altijd een heel ander, meer apocalyptisch beeld...

ernst