Europees Parlement houdt rug recht

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op donderdag 11 februari 2010, 12:56.

in Nieuws

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert

Zojuist heeft het Europees Parlement de aanbeveling van VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert inzake het SWIFT-dossier (Transfer of Financial Messaging Data from the EU to the US) overgenomen. Een meerderheid besloot géén instemming te verlenen aan het tijdelijke akkoord dat eind november werd gesloten tussen de EU en de VS inzake de doorgifte van bankgegevens van Europeanen.

In de aanloop naar de stemming werd de druk vanuit zowel de VS als de EU-lidstaten aanzienlijk opgevoerd. Hennis-Plasschaert: "Collega's leken als dominostenen onder de druk te bezwijken maar een meerderheid heeft zijn rug recht gehouden. En terecht. Dit akkoord staat haaks op basisbeginselen als proportionaliteit en noodzakelijkheid."

Voorstanders van het akkoord beweren dat door de opstelling van het Europees Parlement de veiligheid van Europeanen in gevaar komt. Hennis-Plasschaert reageert: "Niets is minder waar. De veiligheid van de Europeanen staat hoe dan ook voorop. Gerichte uitwisseling van financiële gegevens, in de strijd tegen het terrorisme, is ook nu nog gewoon mogelijk."

Hennis-Plasschaert is groot voorstander van trans-Atlantische samenwerking maar is van mening dat de EU het initiatief meer in eigen hand moet houden. Van wederkerigheid is in het akkoord bijvoorbeeld geen sprake. Hennis-Plasschaert: "Wat mij betreft is het heel simpel: als u bij mij in de kast mag kijken, moet dat omgekeerd ook mogelijk zijn. Dat is echter geenszins het geval."