V&VN Ambassadeurs van bezoeken de kamer

Met dank overgenomen van A.J. (Anja) Timmer i, gepubliceerd op woensdag 3 februari 2010.

Op 3 februari bezochten V&VN Ambassadeurs de Tweede Kamerleden Sabine Uitslag (CDA) en Anja Timmer(PvdA) in Den Haag. Als rode draad kwam de begeleiding van stagiaires naar voren. Hoe loopt de begeleiding nu? Wat zijn de ervaringen met leerwerkplaatsen? Maar ook onderwerpen als het wegbezuinigen van verpleegkundigen uit de verpleeghuizen en de assertiviteit van verpleegkundigen en verzorgenden om beleid te beïnvloeden kwamen aan bod.

Vinger op zere plek

Opvallend vonden de Ambassadeurs dat de Kamerleden bijzonder laagdrempelig te benaderen zijn. In korte tijd legden Anja Timmer en Sabine Uitslag precies de vinger op de zere plek in de aandachtspunten van de Ambassadeurs. Dit betrof de begeleiding van leerlingen en studenten in de opleidingen tot verzorgende en verpleegkundigen verbeteren door:

  • zorgen voor tijd door begeleiding door instellen specifiek budget voor begeleiding
  • zorgen voor deskundig personeel dat de begeleiding geeft
  • verkleinen kloof tussen onderwijs en praktijk door onder andere docenten in de praktijk te laten werken

De Ambassadeurs en Kamerleden, die zelf een verpleegkundige achtergrond hebben, vonden de uitwisseling een duidelijke meerwaarde hebben. De Kamerleden spreken immers dezelfde taal en begrijpen de praktijk van alle dag.

De Ambassadeurs zijn verpleegkundigen en verzorgenden met een ‘missie’. Ze dragen met trots hun vak uit en trekken het land door om deze boodschap uit te dragen: op scholen, in zorginstellingen en evenementen.

Dit artikel verscheen op de website van V&VN, beroepsvereniging van zorgprofessionals