Hamer en Timmer slaan Spijkers met Koppen

Met dank overgenomen van A.J. (Anja) Timmer i, gepubliceerd op vrijdag 22 januari 2010.

Mariëtte Hamer en Anja Timmer waren vrijdag in het Atrium MC in Heerlen. Met verpleegkundigen, ondernemingsraad en bestuur werd gesproken over levensfasebeleid.

Mariëtte Hamer: “We worden steeds ouder omdat we gelukkig steeds langer gezond blijven. Dat betekent wel dat er steeds meer patiënten komen terwijl we steeds minder personeel is. We moeten daarom met z’n allen wat langer werken, de vraag is nu hoe we er voor kunnen zorgen dat mensen dat ook echt kunnen doen.”

Het Atrium MC was uitgekozen omdat het een voorloper is op personeelsbeleid. Het zuiden van Limburg heeft te maken met krimp en vergrijzing en het ziekenhuis werkt er hard aan om ook het ouder wordende personeel op een gezonde manier in te zetten.

De Werkvermogen meter houdt bij wat iemands ambities en competenties zijn, de gezondheidsmonitor geeft de werknemer inzicht in zijn gezondheid en de loopbaanscan focus op de mogelijkheden van de werknemer om zich zowel binnen als buiten de organisatie verder te ontwikkelen. Uiteraard met een passend onderwijstraject

Anja Timmer: “Het is ontzettend belangrijk dat juist het personeel in de zorg lang gezond blijft: daar dreigen grote personeelstekorten. Goede zorg kunnen we daarbij alleen leveren als verpleegkundigen gelukkig zijn in hun werk. Het is mooi te zien hoe werkgever en werknemer hier samen verantwoordelijkheid daarvoor nemen. In alle levensfasen is het van belang een goede balans te vinden tussen werk en de thuissituatie. Loopbaanbeleid gaat niet allen over ouderen, maar ook over jonge ouders of pas afgestudeerden.”