Duurzaamheid is in Wageningen geen loze kreet, maar een dagtaak

Met dank overgenomen van J.M. (Jacqueline) Cramer i, gepubliceerd op woensdag 10 februari 2010.

De gemeente Zutphen wil over 10 jaar energieneutraal (100 procent groen) zijn. Zaterdag was ik er voor de Klimaattop aan de IJssel. De top was een gezamenlijk initiatief van de meeste Zutphense politieke partijen. Duurzame ontwikkeling leeft!

In mijn toespraak zei ik dat het van belang is niet alleen oog te hebben voor de actuele problemen, maar ook voor de opgaven van morgen en overmorgen. Als we de aarde vervuilen en onze grondstoffen uitputten, dan is de aarde niet meer leefbaar voor onze kinderen en kleinkinderen. Dit uitgangspunt wordt breed gedeeld. Waar nog wel discussie over wordt gevoerd, is wat we moeten doen. Welke maatregelen zijn effectief? Het is duidelijk dat de partijen links van het midden daar anders over denken dan de politici die rechts van de streep staan.

Hoe dan ook, we zijn het eens over de noodzaak spaarzaam om te gaan met onze grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen.

We moeten onze economie versterken door duurzamer te produceren. Iedereen moet in staat zijn een bijdrage hieraan te leveren. Het is elitair om te denken dat iedereen genoeg geld in zijn portemonnee heeft om, bijvoorbeeld, zijn huis energiezuiniger te maken. Het moet dus wel aantrekkelijk gemaakt worden om mensen hiertoe te bewegen. Met mijn collega minister Van der Laan zoek naar manieren deze impasse te doorbreken. Dat is mogelijk want uiteindelijk verdienen mensen de investering terug dankzij de fors lagere energierekening.

Ondanks een opkomende griep toch op stap geweest gisteren. Het bleek een zeer inspirerende en afwisselende dag. In de ochtend bezocht ik Mijnsheerenland in nationaal landschap de Hoeksche Waard. Een uniek groen gebied in een overvol deel van de Randstad. Een gebied ook met een bijzondere geschiedenis.

Er waren plannen om een groot deel van dit Oud-Hollandse land op te offeren aan een megabedrijventerrein voor de Rotterdamse haven. Ik heb me daar van meet af aan tegen gekeerd. Met succes. Er mag alleen op kleine schaal worden gebouwd.

De avond brengt me op de universiteit in Wageningen. Ik ben er voor de Greenovator Tour. De Wageningse Universiteit, Nederlands koploper in het verbinden van research met praktische toepassingen. Duurzaamheid is in Wageningen geen loze kreet, maar een dagtaak. Erg inspirerend om te horen en te zien wat hier allemaal gebeurt op de het gebied van innovatie en duurzaamheid.