Bent u ook tegen het huidige voorstel kilometerheffing?

Met dank overgenomen van D. (Düzgün) Yildirim i, gepubliceerd op maandag 8 februari 2010.

Solidara geen voorstander huidige opzet kilometerheffing

We kunnen niet meer zonder de auto. Het is dan ook niet realistisch om te denken dat de kilometerheffing een oplossing zal bieden voor het fileprobleem. Het systeem is vooral ingericht als filebelasting. Mensen die naar hun werk gaan worden bestraft. Maar zijn er wel reële alternatieven? Het openbaar vervoer is jaar na jaar duurder geworden maar niet verbeterd. De overheid heeft onvoldoende geanticipeerd op knelpunten en is daardoor zelf mede verantwoordelijk voor het fileprobleem. Bovendien wordt door de kilometerheffing het probleem niet opgelost, maar alleen de staatskas gespekt.

Maar wat als de kilometerheffing er toch komt?

Iemand die niet meer dan 10.000 km per jaar rijdt zou geheel vrijgesteld moeten worden van belasting per gereden km. Dit stimuleert mensen om de auto te laten staan en milieuvriendelijke alternatieven te kiezen. Die alternatieven moeten er dan wel zijn. Dus fors investeren in het openbaar vervoer en stimuleringsmiddelen vrijmaken voor het versterken van het fietsgebruik.

Eerder hebben ANWB-leden aangegeven dat zij voorstander zijn van het principe waar de kilometerprijs op gebaseerd is: betalen voor gebruik van de auto in plaats van voor het bezit ervan. Solidara is het daarmee eens.

De kilometerprijs bestaat uit een basistarief. Dit geldt voor alle in Nederland gereden kilometers. De hoogte van dit tarief is afhankelijk van hoe schoon en zuinig het voertuig is. Solidara is van mening dat hiermee gestimuleerd wordt om een schonere auto te kopen. De overheid moet overwegen om mensen met een kleine beurs te helpen bij de aanschaf van een schonere, nieuwe auto.

De bedoeling is dat er vanaf 2018 een spitstarief bovenop komt. Dit geldt alleen op bepaalde drukke locaties en tijden. Solidara is geen voorstander van een spitstarief, omdat hier voornamelijk mensen rijden in verband met het woon-werkverkeer.

Tot slot is Solidara bezorgt als het gaat om privacy en fraude met het kastje dat de gegevens moet vastleggen. De overheid moet garanties afgeven hierover voor zij het nieuwe systeem invoert.

 
Bent u ook tegen het huidige voorstel kilometerheffing?
Bron: Blog Duzgun Yildirim