VVD vindt prijzenpakket voor activeren OV-chipkaart bizar

Met dank overgenomen van M.G.J. (Mark) Harbers i, gepubliceerd op maandag 8 februari 2010, 12:20.

in VVD, Politiek, Hoger onderwijs

 

De VVD heeft met verbazing gereageerd op de prijzen die worden uitgedeeld onder studenten die hun OV-chipkaart willen activeren. Woordvoerder Hoger Onderwijs Mark Harbers heeft vragen gesteld aan de minister van Onderwijs. Hij wil weten of de problemen met het activeren van de OV-studentenkaart nog steeds zo groot zijn dat dit soort onorthodoxe maatregelen moet worden genomen. Ook wil hij weten of de actie wordt betaald uit geld van het ministerie van OCW, wat eigenlijk voor onderwijs is bedoeld.

Mark Harbers: “Ik begrijp dat openbaarvervoersbedrijven het nodig vinden om een ‘positieve prikkel’ uit te delen, zoals de kans op een wintersportvakantie of een I-pad, om studenten in beweging te krijgen om hun OV-chipkaart te activeren. Ik vraag mij werkelijk af waarom dat nodig is. Is het zo moeilijk om die kaart aan te vragen en te activeren dat dit lokkertje nodig is? En als dat zo is, kunnen we het ‘prijzengeld’ daar dan niet beter voor inzetten?

De genoemde prijsvraag lijkt een initiatief is van de RSR (regisseur studenten reisrecht) te zijn. Harbers: “Als dat zo is, dan wil ik van de minister weten of deze organisatie volgens de afspraken die met het Rijk gemaakt zijn, geld vanuit het vervoerscontract mag aanwenden voor dergelijke luxe prijzenpakketten.”

Zie hier de gestelde vragen:

Schriftelijke vragen van Mark Harbers over prijzenpakket om studenten warm te krijgen voor de OV-chipkaart

  • 1. 
    Kent u het bericht: “Hey student, win een I-pad met je OV-chipkaart” ?
  • 2. 
    Bent u het met de openbaarvervoersbedrijven eens dat een ‘positieve prikkel’ , zoals de kans op een wintersportvakantie of een I-pad, nodig is om studenten in beweging te krijgen om hun OV-chipkaart te activeren? Zo ja, waarom?

3.Is het juist dat de genoemde prijsvraag een initiatief is van de RSR (regisseur studenten reisrecht) en zo ja, mag deze organisatie volgens de afspraken die met het Rijk gemaakt zijn, geld vanuit het vervoerscontract aanwenden voor dergelijke luxe prijzenpakketten?

  • 4. 
    Wat zegt het over de complexiteit van de aanvraag- en activeerprocedure voor studenten, dat een iPad of een wintersportvakantie kennelijk als lokkertje moet worden ingezet, om studenten zover te krijgen de procedure te doorlopen waarmee ze hun gratis reisrecht kunnen verkrijgen?
  • 5. 
    Doen de openbaar vervoersbedrijven, naast deze prijsvraag, in uw ogen voldoende om het activeren van de OV-chipkaart voor studenten zo makkelijk mogelijk te maken en de technische problemen te verhelpen? Zo nee, bent u bereid de OV-bedrijven ertoe te bewegen hun middelen aan te wenden voor het verhelpen van problemen, in plaats van het te gebruiken voor luxe prijzenpakketten?