Hernemen: is er ruimte in N2000?

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op vrijdag 5 februari 2010.

Hernemen. Dat leek na het spoeddebat vorige week het toverwoord om de dilemma’s in alle Natura2000 discussies te lijf te gaan. Ik heb mij namens de ChristenUnie altijd al duidelijk, maar evenwichtig uitgelaten over hoe de beheersplannen tot stand moeten komen. Rekening houden met EN de doelen van Natura2000 EN de sociaal economische aspecten. In die zin was wat Barosso in zijn brief geschreven had voor ons nu ook weer niet zo heel nieuw en schokkend.

Het is goed dat er meer duidelijkheid gekomen is na de brief van Barosso over hoe Nederland de Natura2000 regels kan hanteren. Ook wij hebben ons altijd in die discussie genuanceerd gemengd, en in die zin was wat Barosso zei voor ons nu ook weer niet zo heel nieuw. De beleidsplannen worden al in breed overleg opgesteld; er zal rekening gehouden gaan worden met sociaal economische aspecten. De doelen die gesteld worden in Natura2000 zijn heel helder, maar daarbinnen is er naar onze overtuiging nog heel veel mogelijk. Wel verbaasde het mij dat in de brief die minister Verburg aan de Kamer geschreven heeft aangegeven wordt dat er nog vragen zijn hoe dan die sociaal economische aspecten in de beheersplannen verwerkt zijn.

Een brief overigens in antwoord op een motie van mijn hand, waarbij ik gevraagd heb de Kamer zo snel als kan nadat de beheersplannen zijn ingediend ons te informeren wat zeg maar “de optelsom” is van al deze plannen. Ik wilde duidelijk krijgen wat de aard en omvang van de knelpunten in het behalen van de ecologische doelen zijn, welke maatregelen het meest kosteneffectief zijn, hoe bestaand gebruik het meest volledig in het beheerplan kan worden opgenomen en in welke situaties er sprake is van stagnatie in de vergunningverlening door onvoldoende kennis bij het bevoegde gezag.

En daarom was de motie van collega Van der Vlies, waarin hij de minister van LNV oproept de plannen te hernemen om er nog eens goed naar te kijken, nu effetjes te snel. Ik wil eerst precies weten hoe de plannen er nu voorstaan, we gaan daar de komende week over spreken in de Kamer. Dan moet duidelijk worden waarom die sociaal economische aspecten nog onvoldoende verwerkt zijn volgens de minister en hoe dat, zoals zij zelf aangeeft, verbeterd kan worden. Mijn zorg is, ingegeven door de vele reacties die ik op die motie kreeg, dat er een beeld ontstaat dat alle plannen wel van tafel kunnen. Maar daar kan voor ons geen sprake van zijn. En ik wilde daarom op dat punt ook geen valse hoop wekken. Er moet op verstandige wijze omgegaan worden met de haalbaarheid van de gestelde doelen. Zoals door sommige provincies ook perfect uitgewerkt waarbij oorspronkelijke doelen verplaatst zijn van het ene gebied naar een ander, omdat het halen van die doelen daar reëler was. Perfect.

Met wat we ook afspreken: uiteindelijk moeten we ons gezonde verstand blijven gebruiken. Maar we gaan niet de kaart schoon vegen en eens even opnieuw beginnen. Zorgvuldig, maar wel in tempo, moet er nu doorgewerkt worden. Zoals rentmeesters betaamt.

Ernst