Telecomweken

Met dank overgenomen van J.M. (Jacqueline) Cramer i, gepubliceerd op donderdag 4 februari 2010.

In perscentrum Nieuwspoort nam ik gisteren het klimaatrapport van het Platform Communication on Climate Change (PCCC) in ontvangst, de Staat van het Klimaat. Uiteraard stond ik stil bij de fouten in dat andere klimaatrapport. U kunt hier lezen wat ik daarover zei.

Ik heb het Planbureau voor de Leefomgeving meteen om opheldering gevraagd over een andere fout in het vierde rapport van het IPCC, het panel van klimaatwetenschappers. Deze kwam gisteren aan het licht in Vrij Nederland. De oorzaak van de fout ligt bij het PBL zelf, dat erkennen ze ook. Het PBL heeft een reputatie hoog te houden. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze het IPCC rapport zorgvuldig zullen nalopen.

Iets anders.

Een positief bericht (!) uit de praktijk van de recycling: de Nationale Retourweken van de telecombranche zijn gestart. Consumenten worden opgeroepen hun afgedankte mobieltjes in te leveren. Ze worden klaargemaakt voor hergebruik (in ontwikkelingslanden bijvoorbeeld) of worden gerecycled.

Een herkenbare situatie: in elk huishouden liggen wel een paar oude mobieltjes te verstoffen (ook bij mij moet ik bekennen). Naar schatting slingeren er tussen de 15 en 20 miljoen in onbruik geraakte mobiele telefoons in de Nederlandse keukenlaatjes. En er komen er elk jaar weer een paar miljoen bij.

Alle mobieltjes verzamelen dus! U kunt ze inleveren bij verschillende winkels of opsturen in een speciale - te bestellen - envelop. De brievenbussen van TNT Post voldoen (tenzij het een mobiel is uit het jaar kruik - die past waarschijnlijk niet). In sommige gevallen kun je ook nog geld terugkrijgen voor je oude mobiel, waarna je zelf kunt beslissen welk deel je daar zelf van houdt en welk deel je aan een goed doel schenkt. Kortom, niet alleen de eigenaar van het mobieltje profiteert, ook het milieu vaart er wel bij.