Automatische toegang VS tot toegang tot bankgegevens Europeanen op de helling

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op woensdag 3 februari 2010, 12:56.

in Nieuws

A.s. donderdag stemt de parlementaire commissie JBZ over het zogenoemde SWIFT-akkoord (Transfer of Financial Messaging Data from the EU to the US). Het tijdelijke akkoord, dat op 30 november 2009 tussen de VS en de EU-lidstaten werd bereikt, is afgelopen maandag 25 januari ter instemming (ja/nee) aan het EP voorgelegd. Volgens parlementaire planning vindt de plenaire stemming volgende week plaats.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert is namens het EP tot rapporteur benoemd. Het hele parlement, van rechts tot links, is uiterst kritisch.

Hennis-Plasschaert: "De veiligheid van de Europeanen staat hoe dan ook voorop. Op basis van andere juridische instrumenten is gerichte uitwisseling van financiële gegevens, in de strijd tegen het terrorisme, gewoon mogelijk. Dit akkoord is simpelweg niet goed genoeg en staat haaks op basisbeginselen als proportionaliteit en noodzakelijkheid."

Van wederkerigheid in het akkoord is evenmin sprake. Hennis-Plasschaert: "Het is heel simpel: als u bij mij in de kast mag kijken, moet dat omgekeerd ook mogelijk zijn. Dat is echter geenszins het geval."