VVD wil opheldering over afschaffen basisbeurs

Met dank overgenomen van M.G.J. (Mark) Harbers i, gepubliceerd op woensdag 3 februari 2010, 12:20.

in Politiek, Hoger onderwijs

De VVD is in verwarring gebracht door de uitspraken van staatssecretaris de Jager over het sociaal leenstelsel. Mark Harbers heeft gevraagd of het kabinet in plaats van een sociaal leenstelsel een kostendekkend collegegeld voor de masterfase wil invoeren.

Mark Harbers: “De VVD heeft tijdens de begrotingsbehandeling duidelijk van minister Plasterk gehoord dat een sociaal leenstelsel een van de varianten is die de am b telijke werkgroepen aan het bestuderen zijn. Nu zegt zijn collega de Jager dat het kabinet niet voornemens is de basisbeurs om te ze tten in een sociaal leenstelsel. Ik wil van de minister weten of hij deze uitspraken namens het kabinet heeft gedaan.

De minister gaf tijdens de begrotingsbehandeling duidelijk aan de invoering van een sociaal leenstelsel op voorhand niet te willen uitsluiten.

Harbers: “De Jager oppert nu de suggestie om een kostendekkend collegegeld voor masters in te voeren, om te bezuinigen op het hoger onderwijs en prefereert dit kennelijk boven een sociaal leenstelsel? Ik vind het niet verstandig dat de staatssecretaris met zijn uitspraken een voorschot lijkt te nemen op de kabinetsbesluiten naar aanleiding van de ambtelijke werkgroepen.”

De VVD wil van Plasterk klip en klaar horen dat de invoering van een sociaal leenstelsel na de heroverweging van de ambtelijke werkgroepen wat het kabinet betreft nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

Dit zijn de vragen van Mark Harbers aan minister Plasterk over de uitspraken van staatssecretaris de Jager:

1. Kent u het bericht ‘basisbeurs gered’?

2. Is het juist dat staatssecretaris de Jager van Financien tijdens een lezing heeft gezegd dat het kabinet niet voornemens is de basisbeurs om te zetten in een sociaal leenstelsel? Zo ja, deed hij deze uitspraken namens het kabinet?

3. Hoe verhoudt de uitspraak van staatssecretaris de Jager zich tot uw eigen uitspraken tijdens de begrotingsbehandeling dat een sociaal leenstelsel wel degelijk een van de varianten is die de ambtelijke werkgroepen moeten bestuderen, en dat u op voorhand invoering van een sociaal leenstelsel niet zou willen uitsluiten?

4. Wat vindt u van de suggestie die staatssecretaris de Jager oppert om een kostendekkend collegegeld voor masters in te voeren om te bezuinigen op het hoger onderwijs? Bent u het met hem eens dat dit te prefereren valt boven een sociaal leenstelsel? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

5. Vindt u het verstandig dat de staatssecretaris met zijn uitspraken een voorschot neemt op de kabinetsbesluiten naar aanleiding van de ambtelijke werkgroepen?

6. Bent u bereid nog eens klip en klaar te stellen dat de invoering van een sociaal leenstelsel na de heroverweging van de ambtelijke werkgroepen wat het kabinet betreft nog steeds tot de mogelijkheden behoort ?