'Alimentatiewet moet op de schop'

Met dank overgenomen van A.J. (Anja) Timmer i, gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2010.

(Novum) - De alimentatiewet die regelt dat partners na een scheiding een financiële bijdrage krijgen, moet op de schop. De PvdA is geïnteresseerd in een initiatief van een man die het huidige alimentatiestelsel ter discussie stelt en al tienduizend steunbetuigingen heeft. Kamerlid Anja Timmer noemde de wet in EénVandaag 'niet meer van deze tijd'.

De PvdA'er is het met de initiatiefnemer Fred Breet eens dat de duur van de betalingen op de schop moet. "Ik zou willen dat je niet alleen de rechten legt bij de ontvanger. Er moet een prikkel in dat het stopt en dat je dan zelfstandig verder moet. Er staan nu een paar dingen in die niet meer in deze tijd van zelfstandigheid passen", zei Timmer.

Breet zet ook zijn vraagtekens bij de hoogte van de alimentatie. Hij is nu 1700 euro van zijn inkomsten van 3200 euro netto kwijt aan alimentatie. "Mijn ex mag leven in de welstand die ze genoten heeft tijdens ons huwelijk, maar hoe zit het met mijn welstand die ik ook gehad heb."

De alimentatieregeling is nu twaalf jaar. In het voorstel van Breet zou dat maximaal acht jaar moeten zijn en na verloop van tijd lager moeten worden. Op die manier zouden partners gestimuleerd worden om aan het werk te gaan.

Als Breet veertigduizend handtekeningen verzamelt moet de kamer naar zijn voorstel kijken. Mogelijk gaat de PvdA nu al met het plan aan de slag.