Inbreng debat over beginnersrijbewijs

Met dank overgenomen van C.W.J.M. (Lia) Roefs i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2009.

Voorzitter, voor zover de PvdA al vrolijk was dezer dagen worden we hier zeker niet vrolijker van. Na de grove onvolkomenheden die we afgelopen week bij het CBR moesten constateren hebben we het vandaag over het niet registreren van punten in het kader van het beginnersrijbewijs. Zoals ik al eerder gezegd heb: wij maken wetten, stellen nieuwe maatregelen vast om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar als we die niet eens kunnen uitvoeren, is het dweilen met de kraan open.

De PvdA wil g raag weten of de fout nog hersteld kan worden. Kunnen de jongelui alsnog hun punt toegekend krijgen. Wat is daarvoor nodig? Ze zouden er op deze manier niet mee weg moeten kunnen komen.

Voorzitter,

Dan heb ik het nog niet over het verontrustende rapport van het SWOV dat wij ontvangen hebben, waaruit blijkt dat niet wetenschappelijk aangetoond kan worden dat het beginnersrijbewijs werkt.

Het gaat ons te ver om nu op een late dinsdagavond het hele beginnersrijbewijs op de schop te nemen.

Maar ik zou wel graag, desnoods later schriftelijk, een reactie van de minister willen op dit rapport.

Ook zouden wij graag een reactie van alle betrokkenen bij het rijbewijs willen hebben: de politie, de VVN, de jongeren zelf of via de minister of via een door de Kamer te houden hoorzitting.

Kortom, minister, er is werk aan de winkel. Wij willen graag horen welke stappen de minister gaat ondernemen.