Op campagne voor groene banen in Friesland

Met dank overgenomen van J.M. (Jacqueline) Cramer i, gepubliceerd op zondag 31 januari 2010.

De vaste lezers van dit blog weten inmiddels dat ik graag zoveel mogelijk het land in ga om lokale duurzame initiatieven te stimuleren. Nu de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart in aantocht zijn, combineer ik mijn werkbezoeken het liefst met een campagneactiviteit voor de lokale PvdA. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel PvdA-afdelingen met duurzaamheid bezig zijn, het staat tegenwoordig als speerpunt in vrijwel alle verkiezingsprogramma’s!

Als ik terugdenk aan vroeger, is dat echt een wereld van verschil. Werd het milieu door sociaal-democraten ooit als bedreiging voor de werkgelegenheid gezien, vandaag de dag werken PvdA’ers overal in het land aan nieuwe, duurzame banen. En dat is hard nodig ook. De huidige generatie ROC-leerlingen bijvoorbeeld zal steeds vaker werk vinden als installateur van zonnepanelen of warmteboilers, of als onderhoudsmonteur van windmolens op land of zee, of als ontwikkelaar in de industrie. En daar kunnen we juist op lokaal niveau ook veel aan doen.

Gisteren was ik op bezoek bij de PvdA-afdelingen in de gemeenten Achtkarspelen en Leeuwarden. Het bezoek stond in het teken van nieuwe groene banen en duurzaam bouwen. In Achtkarspelen kreeg ik uitleg over zeer energiezuinige woningen van woningcorporatie SWA. Een prachtig initiatief. Gelukkig kon ik direct melden dat het kabinet afgelopen vrijdag (op voorstel van mijn collega Eberhard van der Laan) heeft besloten om heel Noord Nederland tot een zogenaamd excellent bouwgebied te maken. Ik heb me hier zelf heel lang sterk voor gemaakt, en gelukkig heb ik Eberhard mee gekregen. Dankzij dit besluit wordt het Noorden over een paar maanden koploper op het gebied van duurzaam en energiezuinig bouwen. Goed voor het milieu en goed voor de energierekening van de mensen die straks in een prachtig duurzaam huis komen te wonen.

Verder kreeg ik uitleg over de duurzaam geproduceerde streekproducten van Stichting Wâldpyk en Stichting Wrâldfrucht en presenteerde PvdA Tweede Kamerlid Lutz Jacobi haar Natuur en Landschapsplan. Lutz is als echte Friezin een onvermoeibare strijdster voor het behoud van ons prachtige landschap en de leefbaarheid op het platteland.

Na de leuke bijeenkomst in Achtkarspelen ging ik naar Leeuwarden, waar wethouder en PvdA-lijsttrekker Marco Florijn zijn 500-groene banen plan presenteerde. Met dit plan wil hij nieuwe duurzame werkgelegenheid in Leeuwarden creëren, vooral op het gebied van watertechnologie. Marco vertelde me dat sinds 2007 mede dankzij de PvdA in Leeuwarden al ruim 500 nieuwe banen zijn gecreëerd in de regionale kenniseconomie. Dat wil hij herhalen, zeker in deze economisch moeilijke tijden. Ik ben onder de indruk van zijn bevlogenheid en enthousiasme, en ik snap helemaal waarom Marco onlangs is uitgeroepen tot beste wethouder van Nederland.

Tot slot viel me nog iets op in de ochtendkranten. In de Groene Telegraaf stond op pagina 7 een helder stuk over de potentiële gevolgen van het smeltende ijs in verschillende delen van de wereld. Nuchter en zakelijk zet hoogleraar Michiel van den Broeke een aantal zaken uiteen. Leestip voor Helma Neppérus!