VVD blij met advies afschaffing numerus fixus

Met dank overgenomen van M.G.J. (Mark) Harbers i, gepubliceerd op donderdag 28 januari 2010, 12:20.

in Politiek, Hoger onderwijs

 

De VVD is verheugd over het advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg om de numerus fixus voor geneeskunde af te schaffen. Onderwijswoordvoerder Mark Harbers pleit er wel voor om studenten niet alleen op cijfers, maar ook op motivatie te selecteren.

De Raad heeft het advies om de numerus fixus voor de studie geneeskunde af te schaffen op 29 januari aan de ministers Klink en Plasterk aangeboden.

Woordvoerder zorg Halbe Zijlstra: “Ik ben blij met dit advies van de Raad. De VVD heeft daar al langer voor gepleit. Anders zal nooit in de stijgende vraag naar artsen kunnen worden voorzien. We zullen in 2025 een kwart meer artsen nodig hebben, daar moeten we ons nu op gaan voorbereiden. Ik verwacht dan ook dat het kabinet het voorstel van de Raad zal volgen, om binnen vijf jaar tot afschaffing van de numerus fixus over te gaan.”

Onderwijswoordvoerder Mark Harbers deelt de mening van de Raad dat universiteiten de studenten wel aan de poort moeten selecteren. “Wat de VVD betreft worden studenten niet alleen op cijfers, maar ook op motivatie geselecteerd.”