Regionale 1 Mei vieringen, Aalsmeer

Aalsmeer, bloemenveiling

Het is een goede sociaal-democratische gewoonte om stil te staan bij de Dag van de Arbeid. Dan wordt herdacht dat de sociale vooruitgang pas gerealiseerd kon worden nadat er eerst veel strijd is geweest voor normale, gezonde werk- en rusttijden. Daar zijn slachtoffers bij gevallen. In die strijd is ook blijvend inspiratie gevonden om door te gaan met de ontwikkeling van de werkende klasse. Naast de landelijke 1 mei viering in Vierhouten, vieren natuurlijk veel verschillende regionale afdelingen deze bijzonderde dag, waarbij iedereen van harte welkom is. Een overzicht.

Staat de 1-mei viering van uw afdeling er nog niet bij? Stuur dan een mailje naar redactie@pvda.nl, met daarin een korte beschrijving van de dag, de lokatie en de aanvangstijd.

Aalsmeer 

De PvdA-afdelingen Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn  houden een gezaenlijke viering, met als thema Europa & Globalisering. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey en Luuk Blom, woordvoerder Europa voor de 2e kamer, geven antwoord op onder andere de volgende vragen. Hoe huisvesten we onze Poolse arbeiders? Zijn ze verzekerd? Betalen zij sociale premies?

Deze feestelijke bijeenkomst zal onder de muzikale begeleiding staan van Lucaino en Luuk' het rapduo van FluXplus Zaandam, om de bijeenkomst een feestelijk tintje te geven. De strijdliederen van weleer in een nieuw jasje. Ook niet-leden zijn van harte welkom!

Lokatie: buurthuis Hornmeer. Roerdomplaan, Aalsmeer.

Aanvang: 11.00 uur.

Alkmaar

Iedereen (dus ook niet-leden) is van harte welkom bij de feestelijke viering. Er is een feest georganiseerd door een comité dat samengesteld is uit vertegenwoordigers van de Socialistische Partij, Groen Links, Partij van de Arbeid en vakbond FNV. Het Alkmaars Straatorkest zal een tweetal malen optreden en de voor deze groep zo kenmerkende kritische en geëngageerde liederen ten gehore brengen.

Vanuit het FNV zal een bijdrage geleverd worden in de vorm van een korte speech door Pim Smit, bestuurder uit de havenbranche. Tenslotte wordt het feestelijk karakter van de avond zal uitmuntend onderstreept door  de muziek van de Andre Valkering Boogie and Blues band.

Lokatie: De Hertenkamp Horeca/Partycentrum,  Zanderweg 1, Alkmaar.

Aanvang: 19.30 uur.

Almelo

Op 1 mei viert de Partij van de Arbeid de dag van de arbeid in Almelo. Gastspreker is Marije Laffeber, internationaal secretaris van de PvdA. Zij zal spreken over internationale onderwerpen. U bent van harte uitgenodigd. Traditioneel is 1 mei ook een dag waarop de oudere leden van de PvdA in het zonnetje worden gezet. Dat zal ook dit jaar gebeuren.

Lokatie: Wijkcentrum 't Veurbrook.

Aanvang: 11.00 uur.

Amsterdam 

Op 1 mei organiseert het stadsregiobestuur van de PvdA A'dam een informele bijeenkomst bij Platform De Levante, met hapjes en drankjes en wellicht een enkele spreker. Het is vooral de bedoeling om onderling ervaringen over 1 mei uit te wisselen.

Lokatie: De Levante, Hobbemastraat 28, Amsterdam.

Aanvang: 16.00 uur.

Ook wordt voor de 51e keer de Dag van de Arbeid gevierd in het Willem Dreeshuis (OsiraGroep). Sprekers zijn ondermeer Martin Verbeet (stadsdeelvoorzitter Oost-Watergraafsmeer) en Ronald Plasterk (minister van OCW). De muzikale begeleiding wordt verzorgd door harpiste Wendy Rijken en sopraan Bauwien van der Meer..

Lokatie: Willem Dreeshuis, Hugo de Vrieslaan 65, Amsterdam

Aanvang:  10.00 uur.

Apeldoorn

Wij nodigen u van harte uit om de 1 meiviering bij te wonen op een wel heel bijzondere locatie:

het voormalig Troelstra-Oord in Beekbergen. Ons zeer gewaardeerde lid Marten Ferwerda

zal een interessante lezing houden over Pieter Jelles Troelstra. Op deze ochtend wordt ook de oorkonde uitgereikt aan het lid van het jaar. Partners, kinderen en kleinkinderen zijn van harte welkom. Wij zorgen voor koffie en een taartje en kijken uit naar een gezellige 1 mei-bijeenkomst.

Lokatie: Tulip Inn-hotel (voormalig Troelsta-oord), Schalterdalweg 18, Beekbergen Apeldoorn

Aanvang: 11.00 uur. reserveren kan via rene.knijnenburg@planet.nl

Breda

PvdA-Breda houdt dit jaar een informele 1 Mei- bijeenkomst met gelegenheid vor leden/partijgenoten elkaar te ontmoeten,kennis te maken,en bij te praten buiten de gebruikelijke sfeer van ledenvergaderingen, fractie en bestuursvergaderingen of werkgroepen, met een

muzikaal intermezzo door klassiek gitaarduo Cor Roozendaal en Eric Prakkee.

Lokatie:Café de Toerist Teteringsedijk 45,Breda.

Aanvang: 16.00 uur.

Den Haag

Op 1 mei a.s. zal de Haagse afdeling van de Partij van de Arbeid wederom de Dag van de Arbeid vieren, met onder andere een inleiding door Pierre Heijnen, PvdA Tweede Kamerlid en het Rijswijks Strijdkoor met een muzikale bijdrage.

Lokatie: Troelstra-monument

Aanvang: 11.00 uur.

Den Helder

Het ochtendprogramma is alleen voor PvdA-leden. Gestart wordt met een herdenkingsbijeenkomst. Ook worden jubileumspeldjes en rozen uitgereikt.

Het middagprogramma start om half vier en is een gezamenlijke viering met de Helderse afdelingen van GroenLinks en SP.

Lokatie: Alg. Begraafplaats, Den Helder (Huisduinen), ’s ochtends/ Windkracht 13, Zuidstraat 107-109, Den Helder, ’s middags.

Aanvang: 10.30 uur/15.30 uur.

Dordrecht

De viering is dit jaar in woon-zorgcomplex het Stadswiel van Stichting de Wielborgh. Hieronder vindt u het programma van de 1 mei viering. De Dordtse wethouder Jan Lagendijk zal een bevlogen toespraak houden over actuele thema´s als solidariteit, emancipatie en integratie. Verder staat een optreden van Melange Rood op het programma.

Lokatie: woon-zorgcomplex het Stadswiel van Stichting de Wielborgh, Beverwijck 49, Dordrecht.

Aanvang: 14.00 uur.

Drenthe-Veenhuizen

  • 11:30: Inloop
  • 12:30: Opening door Lilianne Ploumen  
  • 14:30: Inleidingen met debat; door:
    • Hans Spekman , lid Tweede Kamer

    Thema: Arbeid

    • Harm Evert Waalkens, lid Tweede Kamer

    Thema:

    Ontwikkelingssamenwerking en landbouw

    • Peter Scheffer, Jonge Socialisten

    Thema: Jeugd en sociaaldemocratie

  • 17:00: Sluiting

1 mei is van iedereen dus iedereen is van harte welkom!

Lokatie: Verenigingsgebouw, Hoofdweg 116, Veenhuizen. 

Aanvang: 11.30 uur.

Enschede

De PvdA afdeling Enschede zal op donderdag 1 mei bijeenkomen in het nieuwe museum Twentse Welle. Speciale aandacht is er deze middag voor de oudere leden van onze afdeling. Het programma zal uiteraard bestaan uit een 1 mei-rede. Afdelingsbestuurslid Erik van der Velde zal daarna een toelichting geven over de Twentse Welle, waarna de aanwezigen de gelegenheid krijgen zelf het museum te bekijken.

Lokatie:  Museum Twentse Welle, Het Roozendaal 11, ook te bereiken via de Roomweg.

Aanvang: 15.00 uur tot 17.30 uur. U kunt reserveren via een e-mail naar pvda@pvda-enschede.nl 

Harenkarspel

Op 1 mei verassen we met een delegatie van fractie en bestuur een aantal (hoog) bejaarde partijleden met een bezoekje en een bloemetje. Dat wordt nu gecombineerd in één fietstocht, waarvoor we de leden uitnodigen om – zoveel mogelijk in het rood gekleed en duidelijk als PvdA herkenbaar - met ons mee te fietsen. We trekken op die manier door 4 dorpen, onderweg door een bestuurslid zonder fiets voorzien van een versnapering. Alleen bij héél slecht weer wordt de tocht per auto gedaan. De route en starttijd vindt u op www.harenkarspel.pvda.nl

Hengelo

Er worden bloemen gelegd bij het graf van Fré Cohen en anderen. Fré Cohen groeide op in een Joods en socialistisch arbeidersgezin en was sociaal–democraat in hart en nieren. Zij was van beroep graficus en ontwierp o.a. boekbanden voor de Arbeiderspers en later ook affiches voor de SDAP. Het vervolg van de 1-mei Viering is in het gebouw bij het Tuindorpbad. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, houdt een toespraak, gevolgd door een bijdrage van jongeren.

Lokatie: Joodse Begraafplaats aan de Dennenbosweg (begin van de dag), Hengelo.

Aanvang: 10.00 uur.

Gouda

Uitnodiging voor de 1 mei bijeenkomst in Gouda

Welkom op onze jaarlijkse 1 mei bijeenkomst!

Dit jaar hebben we een zeer bekend Tweede Kamerlid als spreker: Diederik Samson. Hij zal een presentatie geven waarna er alle ruimte is om hierover te discussiëren.

Lokatie: Café Résistance (achter het verzetsmuseum), Turfmarkt. De lokatie is te bereiken via de tuin van het verzetsmuseum

Aanvang: 20.00 uur

Leiden

De traditionele 1-mei viering wordt dit jaar ook in Leiden weer georganiseerd.

Korte bijeenkomst waarin we stilstaan bij de betekenis van Elly Kerkhofs voor de stad en de afdeling.

Lokatie: Elly Kerkhofskade

Aanvang: 14.00 uur

Daarna is er een bijeenkomst in wijkcentrum Vogelvlucht waarin fractievoorzitter Henny keereweer een toespraak houdt en wij door Cees Waal mee worden genomen naar het Leiden van de jaren '50. Ook worden de Leidse leden die 50 jaar of meer lid zijn in het zonnetje gezet.

Lokatie: Wijkcentrum Vogelvlucht, Boshuizerlaan 5, Leiden

Aanvang: 15.00 uur

Menterwolde/Zuidbroek

Stil wordt gestaan bij het thema Werken, Welzijn en Wonen in Oost Groningen.We beginnen en eindigen deze avond met een forumdiscussie. Tussendoor wordt het geheel opgeluisterd door zanger, tekstschrijver, componist en gitarist Erwin de Vries

Lokatie: Dorpshuis “De Broeckhof” in Zuidbroek.

Aanvang: 19.30 uur

Maastricht

Middagprogramma

13.00 uur:  Dodenherdenking met bloemenhulde bij het monument van Hubert Paris. Toespraak door wethouder Jacques Costongs.

Lokatie:  Algemene Begraafplaats Tongerseweg (toegang via poort Tongerseweg)

13.45 uur:  Huldeblijk bij het monument van Willem Vliegen.

Lokatie:  Brandenburgerplein

14.00 uur: Inloop feestmiddag

14.30-17.00 uur:  Feestmiddag voor alle leden, jong, middelbaar en oud met o.a. 1-mei toespraak wethouder Costongs en een presentatie over de arbeidershuisvesting in Maastricht.

Lokatie: Zaal Ster der Toekomst, Bredestraat.

Vervoer:  Leden die de middag willen bijwonen, maar moeilijk ter been zijn, dienen zelf een VOM-taxi aan te vragen. Als u anderszins problemen hebt en toch de feestmiddag wilt bezoeken, kunt u bellen met Mia Ebbelink of  Henk de Vries. Er wordt dan voor adequaat vervoer gezorgd.

Avondprogramma

19.30 uur: Filmprogramma voor allen. Getoond wordt de film ‘Buongiorno, notte’ (goedemorgen, nacht) van Marco Bellocchio uit 2004. Frans Timmermans geeft voorafgaand aan de filmvertoning een uitleg over de betekenis en inhoud van de film.  

Lokatie: Theater Lumière, Bogaardenstraat 40 B.

Kosten: € 5,00. Reserveren wordt aanbevolen.

Opsterland- Nij Beets

De ‘reade hoeke fan Fryslân’ krijgt weer kleur. In Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets wordt donderdagavond 1 mei de rode vlag gehesen. Het hijsen van de rode vlag is de openingshandeling voor de 1 mei viering in It Damshûs. Een oude traditie uit deze contreien wordt daarmee nieuw leven ingeblazen. SP Opsterland en PvdA Opsterland zijn voor deze 1 mei viering een unieke samenwerking aangegaan. Politieke verschillen worden opzij gezet om de actualiteit van de boodschap uit het verleden ook nu weer te laten zien.

De avond gaat van start met een 1 meirede van vakbondsman Anne van Dijk, bestuurder van FNV Bondgenoten. Verder treden op cabaretgroep de Reade Raffels, muzikant Willem Zijlstra en verhalenvertelster Boukje Koolhaas.De avond wordt afgesloten met een optreden van museumkoor De Baggelbaksjongers.

Lokatie: It Damshûs Centrum (bij de brug), Nij Beets

Aanvang: 19.30 uur.

Rheden/Rozendaal/Velp

De PvdA en Groen Links vieren al een aantal jaren 1 mei. Ook in 2008. Onder leiding van Hans Witt (oud-raadslid voor GroenlLinks) zal gediscussieerd worden onder het motto: ‘Ontwaakt verworpenen der aarde, nog altijd een actueel thema’.

De onderwerpen zijn:

 Herstructurering (onder andere in Oud Velp Zuid): sociaal en fysiek

  • • 
    Opgroeiende jeugd: Een zegen of een plaag. Als we het er politiek over hebben is het meestal in negatieven zin. De vraag is of dat niet anders kan.

Er komen bestuurders en deskundigen die voor het onderdeel van de herstructurering. Anja Derksen, die in onze Statenfractie de portefeuille Jeugdbeleid voor haar rekening neemt, heeft toegezegd om te komen.

Lokatie:  Parkstate, Parkstraat 3b, Velp

Aanvang:  20.00 uur.

Rivierenland- Culemborg

Traditiegetrouw staat de PvdA in de Regio Rivierenland stil bij de viering van 1 mei, de Dag van de Arbeid. Dit jaar is het de beurt aan de PvdA afdeling Culemborg om de 1 mei bijeenkomst voor alle afdelingen binnen de regio te organiseren. PvdA Tweede-Kamerlid Hans Spekman spreekt in Culemborg over ‘Duurzaamheid en Solidariteit´. Daarnaast  is er de mogelijkheid deel te nemen aan een wandeling door de wijk Eva Lanxmeer, die een nationaal en internationaal voorbeeld is voor duurzame stedenbouw en sociale en maatschappelijke ontwikkelingen. De avond wordt afgesloten met een paneldiscussie en een borrel met muziek van de band Instant Fun.

Lokatie: Panta Rhei, Godfried Bomansstraat 4, Culemborg. Panta Rhei bevindt zich tegenover het station.

Aanvang: 19.00 uur.

Rotterdam

Allereerst zullen in Wijkgebouw Spiekman (de leden die tussen de vijftig en zestig jaar lid zijn in het zonnetje worden gezet en een gouden partijspeld uitgereikt krijgen. Daarna zal om 11.00 uur bij het monument ter nagedachtenis van onze eerste sociaal-democratische wethouder Hendrik Spiekman een kranslegging plaatsvinden. Waarnemend fractievoorzitter in de Tweede Kamer Mariëtte Hamer, loco-burgemeester Rotterdam Jantine Kriens, afdelingsvoorzitter Rotterdam Marja Bijl en fractievoorzitter in de gemeenteraad Rotterdam Peter van Heemst zullen stilstaan bij het begrip ‘1 mei anno nu’.Voor de muzikale omlijsting zal het koor Andersom zorgen.

Aansluitend op de Rotterdamse 1 mei-bijeenkomst, organiseert PvdA Rotterdam iets nieuws! Vanaf 12.00 uur vertrekt van Wijkgebouw Spiekman een ‘PvdA-bus’ naar de landelijke 1 mei-viering, die in de Zonnehal op de Paasheuvel in Vierhouten zal plaatsvinden. Voor het 12.00 uur-lunchpakketje onderweg zal worden gezorgd.  Kosten hiervoor zijn €10,-, aanmelden via (rotterdam@pvda.nl). 

Lokatie: Spiekmanmonument, op de hoek van de Mathenesserdijk en het P.C. Hooftplein

Aanvang: 10.00 uur.

Steenwijk

Programma:

10.30 uur inloop met koffie/thee en cake

11.00 uur Opening door de voorzitter

10.05 uur 1 mei rede door Hennie Spijker

               gevolgd door gezamenlijk zingen Internationale

11.20 uur Koplandzangers o.l.v. Hermie Dorman

11.35 uur Huldiging Gemma van Tartwijk door de voorzitter

               gevolgd door huldiging jubilarissen (leden die 50 

               lid zijn)

12.10 uur Tweede optreden Koplandzangers

12.30 uur Broodmaaltijd in de vorm van een buffet

Locatie: Beatrixzaal, De Meenthe, Steenwijk

Aanvang: 10.30 uur.

Utrecht

Met burgemeester Aleid Wolfsen, Frauke van Iperen (fractievoorzitter PvdA Utrecht) en Lex Roseboom (Voorzitter Raad van bestuur AxionContinu Groep). Strijdliederen door het koor Het Stem des Volks. Voor leden die langer dan 50 jaar lid zijn van de PvdA is er bovendien een feestelijke verrassing.

Lokatie: Huis aan de Vecht, Costa Ricadreef 9, Utrecht

Aanvang: 10.00 uur

Wageningen

PvdA Wageningen laat integratie wortel schieten. Op 1 mei organiseert de PvdA in samenwerking met het project 'Aan de slag' een festival waarop onder andere jonge vruchtboompjes worden uitgewisseld tussen'oude' en 'nieuwe' Nederlanders. Met de aanplant van boompjes wordt dit wortelen in de Nederlandse samenleving gesymboliseerd. Voor het festival zijn 100 boompjes beschikbaar gesteld door stichting 'wAarde'. Het festival is toegankelijk voor alle inwoners van Wageningen. Ook wordt informatie gegeven over het project 'aan de slag'door Annet Timmerman en over het generaal pardon door Hans Teunisse.  Andere onderdelen van het festival zijn een panna-toernooi (kooivoetbal), een springkussen en spelletjes voor de kinderen omlijst met verschillende vormen van muziek en dans.

Lokatie: Sportpark Ketwich verschuur(voetbalvereniging WAVV), Wageningen.

Aanvang: 15.00 uur.

Woudrichem

Met rode vlaggen (of paraplu’s) wordt koers gezet naar het huis van oud- Tweede Kamerlid en voormalig burgemeester Worrell aan de Acacialaan. Daar wordt hem het gouden PvdA-insigne opgespeld: omdat hij ruim 50 jaar actief lid is van de partij en zich op vele fronten ingezet heeft om de PvdA-idealen te verwerkelijken. Alle leden, de leden van de zusterafdelingen en alle kiezers en sympathisanten zijn van harte welkom.

Lokatie: Er wordt verzameld bij de Mosterdpot in de Vesting Woudrichem. Mocht het te koud of te nat zijn, dan wordt gestart vanaf de Martinus-toren, behorende bij de Hervormde kerk.

Aanvang: 10.00 uur.

Zaanstad

De 1 mei vieringen in Zaanstad kennen een tweetal vormen: een aantal vieringen in de ochtend en een algemene bijeenkomst ’s middags: 

Ochtend

Vijf koffieochtenden met ouderen. Ieder jaar geven we onze leden van 75 jaar en ouder een rode roos. Sinds 2 jaar hebben we dat deels gecombineerd met een koffieochtend. Dit jaar hebben we voor geheel Zaanstad op 5 locaties zo'n koffieochtend. Daar worden tevens de 50-jaar spelden door een wethouder of fractievoorzitter opgespeld. Wie daar niet aanwezig kan zijn krijgt alsnog zijn rode roos  of speld thuisgebracht.  De bijeenkomsten zijn besloten. De bijeenkomsten zijn van 10.15 - 12.00 uur in:

  • Assendelft, - thuis bij Jan Steding, Kaasmaker  , Assendelft
  • Wormerveer - Rosariumhorst, Rosariumpark 2, Krommenie
  • Krommenie, de Acht Staeten,Warmoestraat 48, Wormerveer
  • Koog a/d Zaan / Zaandijk - zorgcentrum Guisveld, Gerswinstraat 207, Zaandijk
  • Zaandam - De Doorbraak, Prinsenstraat 43, Zaandam

Middag

Er zijn toespraken van Samira Bouchibti, Tweede Kamerlid van de PvdA (zij heeft Jeugdbeleid in haar portefeuille) en Hans Luiten, onze wethouder van Economische Zaken. De twee jonge rappers, Luuk en Luciano, zullen wederom de Internationale al rappend ten gehore brengen. En vanzelfsprekend gaan ook wij met ons allen op traditionele wijze uiting geven aan de Internationale, namelijk zingend.

Lokatie: Serah Artisan op de Dam nummer 2 , Zaandam.

Aanvang: 15.00 uur.

Zutphen

De PvdA Zutphen – Warnsveld nodigt u uit voor de Dag van de Arbeid, met Jan Pronk en Arbeiderskoor ‘De Vrije Stem’. Oud Tweede-Kamerlid Godelieve van Heteren leidt het debat met Jan Pronk.

Lokatie: Zalencentrum Het  IJsselpaviljoen, IJsselkade 1, Zutphen. Aanvang: 13.00 uur.

Zwolle

PvdA Zwolle organiseert op begraafplaats Kranenburg haar jaarlijkse bijeenkomst bij het graf van Gerardus Horreus de Haas. Minister Koenders zal bij deze plechtigheid acte de presence geven en spreken over de actuele politiek.

Na afloop zal er koffie gedronken worden in het theehuis op de Agnietenberg en zullen er lintjes en de traditionele rozen aan de oud leden worden uitgedeeld.

Lokatie: Begraafplaats Kranenburg, Zwolle.

Aanvang: 10.30 uur.


1.

Meer over...