Er moet minder CO2 de lucht in

Met dank overgenomen van J.M. (Jacqueline) Cramer i, gepubliceerd op donderdag 28 januari 2010.

Dertig procent mits. Dat is de afspraak geworden tussen de 27 lidstaten van de EU. Als de industrielanden buiten de EU eenzelfde inspanning verrichten voor de vermindering van de CO2-uitstoot, dan is ons doel een reductie van 30 procent. Als dit niet het geval blijkt, zakken we terug naar 20 procent.

Geen slechte uitkomst gezien het feit dat sommige lidstaten de verminderingsdoelen helemaal van tafel wilden vegen. Voor aanstaande zondag moeten we de bindende doelen inleveren bij de VN.

Niets aan toe te voegen

Wat de doelen en getallen betreft, kan ik me goed vinden in het commentaar van het FD van vandaag. De hoofdredactie van die krant stelt dat ongeacht wat welk rapport over het klimaat beweert, er moet minder CO2 de lucht in, we moeten af van onze fossiele brandstoffen en we moeten over op groene energie. Dat er wat aan de hand is, moge inmiddels duidelijk zijn. Nu zijn we toe aan de oplossingen. Daar heb ik niks meer aan toe te voegen.

Je zou het bijna vergeten, maar er was nog meer te doen deze week dan praten over smeltend gletsjerijs van de Himalaya, procenten en jaartallen. Barendrecht. De Tweede Kamer is akkoord met de CO2-opslag in die gemeente. We kunnen dus beginnen met de proef.

Fraai licht

Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag knipte gisteren officieel de ledverlichting aan. Officieel, want de lampjes branden er al een maand en niemand die het door had. Dat zegt veel goeds over ledverlichting; kennelijk ervaren mensen geen verschil met reguliere lampen. Het fraaie licht is mede te danken aan een coating die is aangebracht op de lampen waardoor het lichter ‘warmer’ is. Zie het filmpje.