Festival der Bestuurskunde, Hilversum

Raadhuis van Hilversum
datum 11 februari 2010 10:00 - 11:00
plaats Hilversum
locatie Studio 22 Toon locatie
aanwezigen H. (Harry) van Bommel i, U. (Uri) Rosenthal i, R.J. (Roel) in 't Veld i, R.H.A. (Ronald) Plasterk i e.a.
organisatie Vereniging voor Bestuurskunde

Festival der Bestuurskunde 7.0. Mediageniek bestuur is het thema van het zevende Festival der Bestuurskunde.

In 1748 publiceerde Montesquieu zijn politiek-filosofische geschrift De l’esprit des lois, waarin hij voorstellen deed tot een evenwicht van de machten binnen de staat. Zijn trias politica behoort nog altijd tot het standaardrepertoire van rechtsgeleerden, bestuurskundigen en politicologen.

Als Montesquieu in het huidige tijdsgewricht had geleefd, zou zijn machtenevenwicht in de samenleving er anders uit hebben gezien. Ook de media zouden in zijn plaatje zijn opgenomen. Het is uiteraard niet voor het eerst dat de positie van de media apart wordt benoemd, maar dat gebeurt vooral in relatie tot de politiek. Dit is echter te beperkt. De media heeft niet alleen een hechte relatie met de politiek, maar met het openbaar bestuur in zijn totaliteit. Op het Festival der Bestuurskunde zullen meerdere invalshoeken op dit thema aan de orde komen.

Tijdens het Festival zullen prof. dr. Uri Rosenthal i en prof. dr. Roel in ’t Veld i de prestigieuze Van de Spiegelprijs in ontvangst nemen voor hun belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de bestuurskunde. De prijs wordt uitgereikt door prof. dr. Arthur Ringeling, voorzitter van de Van de Spiegeljury. De twee laureaten zullen na de prijsuitreiking allebei een Van de Spiegellezing uitspreken.


1.

R.H.A. (Ronald) Plasterk

Gerenommeerd wetenschapper en libertair politiek commentator, die in 2007 als PvdA'er de overstap maakte naar de landspolitiek. Hij werd toen, in het kabinet-Balkenende IV i, minister van OCW i. Enigszins flamboyante bewindsman, die een koerswijziging in het onderwijs nastreefde, maar die allereerst onvrede onder leerkrachten en afnemend onderwijspeil moest aanpakken. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Dong in 2012 mee naar het partijleiderschap en werd in Rutte II i minister van BZK. Kreeg onvoldoende steun voor de vorming van landsdelen, maar bracht wel een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienst tot stand. Voor hij minister werd, was hij directeur van de onderzoekschool van het Nederlands Kanker Instituut en hoogleraar ontwikkelingsgenetica. Sinds 2017 is hij actief in de farmacie en in 2018 werd hij hoogleraar Novel Strategies to Access to Therapeutics aan de UvA. Is columnist van de De Telegraaf.

2.

Meer over...

3.

Meer informatie