Hitte rond 'dubbele nationaliteit' is bekoeld

Met dank overgenomen van E.W. (Ed) Anker i, gepubliceerd op dinsdag 26 januari 2010.

Het is weer koud buiten. Gevoelstemperatuur -15: dat is ’s ochtends, als in mijn pak op de fiets door Den Haag rijdt, toch net even anders dan in skikleding op een berg in Oostenrijk. En in de Kamer is ook al geen Glühwein te bekennen…

Maar hoe koud het buiten ook is, binnen in de Kamer is het een en al bedrijvigheid. Er is sprake van een enorme inhaalslag als het gaat om wetgeving.

Dinsdagmiddag is er gestemd, onder meer over de wijzigingen in de Rijkswet op het Nederlanderschap waar het gaat om dubbele nationaliteiten. Twee jaar geleden was dat nog een heet hangijzer. Nu is de wetbehandeling min of meer ongemerkt voorbij gegaan.

Op de eerste dag dat ik hier in de Kamer rondliep, daags voor mijn beëdiging, was er een debat gaande over dubbele nationaliteit. Het was een wetsvoorstel van de toenmalige minister Verdonk, dat door een amendement van Tineke Huizinga zó zeer werd gewijzigd, dat het toenmalig kabinet het heeft teruggenomen. Tineke heeft de wens voor één nationaliteit wel een beetje willen relativeren voor die mensen die enorm veel problemen krijgen als ze hun tweede nationaliteit moeten opgeven.

Het onderwerp was de laatste jaren vaak aanleiding tot politiek vuurwerk. Debatten waarin de collega’s met een dubbele nationaliteit door de PVV werden aangeklaagd omdat ze niet volledig loyaal aan Nederland zouden zijn. Ze zeiden het nog net niet hardop, maar dubbele nationaliteit en landverraad leken in elkaars verlengde te liggen. Waanzinnig natuurlijk.

De ChristenUnie heeft nooit meegedaan aan dat opgewonden gedoe. Het is prima om het uitgangspunt te hanteren dat je als Nederlander in beginsel één nationaliteit hebt. Maar twijfels over loyaliteit zijn pas gerechtvaardigd wanneer mensen zich in hun daden tegen de Nederlandse samenleving keren. Na de intrekking van het vorige wetsvoorstel is het kabinet nu met een veel nuchterder voorstel gekomen dan destijds.

Belangrijkste van het nieuwe voorstel is dat die mensen die echt niet loyaal zijn met Nederland, nu wel hun Nederlandse nationaliteit kunnen kwijtraken. Daar voorzag het vorige wetsvoorstel dan weer net niet in. De ChristenUnie heeft er hard aan gewerkt dat dit nu wel kan. De minister was nog vergeten om als een mogelijke reden voor de ontneming van het Nederlanderschap, het 'werven voor de gewapende strijd tegen Nederland' mee te nemen. Daar hebben we nog een amendement voor ingediend, dat de minister met een nota van wijziging heeft overgenomen.

Al met al mooi werk zo in die koude weken van het nieuwe jaar.

Ed Anker