‘Handelaars in onrust’, Amsterdam

datum 18 februari 2010 16:30 - 18:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Toon locatie
aanwezigen T. (Tineke) Netelenbos i, A. (Arie) van der Zwan i, J.D. (Jan) Timmer e.a.
organisatie Vereniging Nederlandse Debatcentra

Symposium

‘Handelaars in onrust’

Donderdag 18 februari 2010, 16.30 uur in De Rode Hoed

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Handelaars in onrust. De strijd om de macht bij de Nederlandse Spoorwegen door Arie van der Zwan organiseert Uitgeverij Balans in samenwerking met De Rode Hoed een symposium.

Sprekers: Hans Huisinga (oud-president-directeur Nederlandse Spoorwegen), Tineke Netelenbos (oud-minister van Verkeer en Waterstaat) en Arie van der Zwan (econoom, voormalig hoogleraar, publicist en PvdA-prominent).

Zelden werd met zo veel publieke belangstelling de handel en wandel van een bedrijf gevolgd als die van de Nederlandse Spoorwegen rond de eeuwwisseling. Het conflict om ‘het rondje om de kerk’ werd dagelijks voor de camera’s uitgevochten door onder anderen minister Tineke Netelenbos, NS-directievoorzitter Hans Huisinga, personeelsaanvoerder Dick van der Meulen en de voorzitter van de raad van commissarissen Jan Timmer. De machtsstrijd leidde tot een algehele malaise op het spoor: stakingen, vertragingen en intriges.

In Handelaars in onrust laten de betrokkenen zich voor het eerst vrijelijk uit over de gang van zaken. Arie van der Zwan – in de jaren zeventig zelf commissaris bij de NS – geeft een haarscherp beeld van de strijd die voor en achter de schermen werd gevoerd. Het relaas begint met de privatisering van de NS in 1995 en eindigt met de problematiek rond de verlenging van het contract tussen de overheid en de NS, een beslissing die het kabinet in 2010 zal moeten nemen.

Organisatie: Uitgeverij Balans i.s.m. De Rode Hoed

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Meer over...

1.

Documenten



2.

Meer over...