Pudding aan de muur

Met dank overgenomen van P. (Paul) Ulenbelt i, gepubliceerd op zondag 24 januari 2010, 4:38, column.

Van 10.00 tot 22.00 uur kwamen ze langs. Leiders van vakbonden. Leiders van organisaties die zich vakbond noemen. Voormannen van organisaties die grote of juist kleine bedrijven organiseren. Economen en wetenschappers. Mannen en vrouwen die onze pensioengelden beheren. Directeuren van grote en kleine bedrijven. Als je alle organisaties die iets met AOW en pensioenen te maken hebben langs laat komen, zijn dat er veel. Dus werd de hoorzitting van de Tweede Kamer over de AOW een marathonzitting.

Er was een opmerkelijke eensgezindheid. De regeling van minister Donner om mensen met een zwaar beroep uit te zonderen van de verhoging van de AOW-leeftijd werd door iedereen afgewezen. Meestal in ferme bewoordingen. De PvdA heeft die regeling bedongen om de verhoging van de AOW-leeftijd een sociaal aanzien te geven. Die regeling is oneerlijk en onuitvoerbaar, zo bleek overduidelijk en unaniem.

Om 21.00 werd de conclusie getrokken. “Ik heb het idee dat we een pudding aan de muur proberen te spijkeren”, aldus één van de gasten. Het is een perfect beeld. Een paar kranten begonnen hun bericht over de AOW-hoorzitting met dat beeld.

Thuis heb ik een schriftje waarin ik mooie uitspraken noteer. Een pudding aan de muur spijkeren stond er niet in. Mijn vrouw kende de uitspraak wel. Dertig jaar geleden werd die bij Hoogovens gebruikt als je een onuitvoerbare opdracht kreeg. “Vandaag moet ik een kruiwagen met kikkers naar de overkant brengen”, werd het ook wel genoemd,

De PvdA is akkoord gegaan met verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar en heeft daar een spijker en een pudding voor terug gekregen. Ze moeten nu iets anders verzinnen. Als ze dat niet lukt - het lijkt me een onmogelijke opgave - zal ook voor hen 65 toch echt 65 moeten blijven.

Jullie gebruiken in je bedrijf of op kantoor vast ook beeldspraken voor onmogelijke oplossingen, taken of opdrachten. Mogen die in mijn schriftje? En……. Ik verzamel niet om te verzamelen, maar om ze te gebruiken.

Mail me via pulenbelt@sp.nl.