Je leert iedere dag

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op vrijdag 22 januari 2010.

Deze week zijn we begonnen met de openbare gesprekken over de kredietcrisis. Spannend, omdat je nu alle voorbereidingen en opgebouwde kennis moet toetsen. Maar er was ook nog ruimte voor het spoeddebat over het winterweer. En ja, gelukkig bevestigde minister Eurlings dat hij geen controle over het weer heeft of wil. En ook werd mij van de week duidelijk dat je demonstreren moet leren.

Woensdag was er een demonstratie op Het Plein van de vakbonden tegen de leeftijdsverhoging van de AOW. Toen ik aankwam op Den Haag Centraal ’s morgens, liep er vlak voor mij een groepje mannen het station uit. Al gauw had ik er een beeld bij van een klas die met een schreeuwerige meester ergens naar onderweg was. Maar snel bleek dat de gemiddelde leeftijd daarvoor toch wel wat hoog was. Ineens begint de mental coach te schreeuwen naar de groep "Beter aansluiten mannen! We moeten bij elkaar blijven. Wat willen wij: RESPECT! Wanneer willen wij het: NU!" Ik wil niet zeggen dat de groep verrast keek, maar toch kreeg deze vorm van coaching nog niet gelijk bijval. Dus brulde de coach zijn leus nog een paar keer. Aangezien er in de groep ook een groot aantal medelanders liep had ik het idee dat er eerst overlegd werd wat er nu geroepen werd. Maar uiteindelijk kwam dan toch de koorzang op gang en volgde men de cadans van de voorzanger. Helaas, Nederlands blijkt moeilijk te zijn. Na drie yells sloeg het noodlot toe. Coach roept: "Wat willen wij", de groep antwoord "NU!". Coach roept "Wanneer willen wij het", groep antwoord "RESPECT!!". Tja, dan moet je wel eerst even hergroeperen...

Het spoeddebat over het winterweer was eigenlijk wel bizar. Aangevraagd door Rita Verdonk vanwege de vele problemen op de weg en het spoor en gesteund door Ger Koopmans van het CDA die nu eindelijk wel eens een debat met Rita wilde doen over de wegen. Nu wil ik niets afdoen aan de sores die mensen tijdens de sneeuwbuien hebben meegemaakt. Integendeel zelfs. Maar het is nog steeds geen goede reden voor een spoeddebat. Aangezien we die middag geen gesprekken hadden bij de onderzoekscommissie had ik de gelegenheid toch aan het debat mee te doen. En dan is de minister aan het woord en begint dat dit nooit meer voor mag komen. Ja, hij bedoelt uiteindelijk dat de dagenlange chaos op het spoor niet meer mag gebeuren. En op zich is dat een mooi streven. Mijns inziens te stellig gezegd want bij de eerstvolgende harde sneeuwbui hebben we zo weer een behoorlijk verkeerscrash. De vraag is hoe snel je dan in actie komt. Sneeuw kunnen we niet voorkomen, ongebreidelde chaos wel.

De rest van de week is opgegaan aan de openbare gesprekken van de tijdelijke onderzoekscommissie. Zeer leerzaam, zeer inspannend, maar ook wel erg leuk. Met enige regelmaat worden sappige opmerkingen gemaakt. Zoals Bruggink van de Rabobank die stelt dat er concurrentie is tussen de banken om de beste mensen. Na het gesprek zegt hij voor de camera dat hij ABN/Amro bedoelde. En daar komt Zalm vrolijk uitleggen dat hij daar zeer verbaasd over is. Want het tegendeel is waar: er zijn juist twee mensen door de RABOBANK weggekaapt. "En overigens", voegde hij er breed lachend aan toe: "bij de RABOBANK zijn de beloningsstructuren pas een goed bewaard geheim." De rest komt uiteraard in ons rapport.

En verder: iedereen van harte gefeliciteerd met ons 10-jarig bestaan!!

ernst