VVD verbaasd over uitblijven nieuwbouw TU Delft

Met dank overgenomen van M.G.J. (Mark) Harbers i, gepubliceerd op woensdag 20 januari 2010, 12:20.

in Politiek, Hoger onderwijs

De VVC is verbaasd dat de TU Delft de 25 miljoen euro die zij voor nieuwbouw heeft ontvangen niet aan die nieuwbouw, maar aan ‘andere dingen’ besteedt. Woordvoerder Mark Harbers: “Ik begrijp het niet. Eerst overtuigt de TU de minister van de noodzaak tot nieuwbouw, de minister betaalt daar 25 miljoen euro voor, en nu blijft de faculteit bouwkunde liever in een oud pand blijft zitten. En dat terwijl er zelfs een breed uitgemeten ideeënprijsvraag ‘Building for Bouwkunde’ voor de nieuwbouw is georganiseerd.”

De VVD wil van de minister weten welke afspraken hij precies met de TU Delft gemaakt heeft over de besteding van de 25 miljoen euro en welke voorwaarden aan dit bedrag waren verbonden.

Als dit binnen de afspraken valt, ben ik benieuwd waarom de 25 miljoen kennelijk zo vrijelijk besteed mocht worden. En zo niet, dan hoor ik graag van de minister welke stappen hij richting TU Delft zal ondernemen om de geschonden afspraken te sanctioneren en het geld eventueel terug te vorderen.”, aldus Harbers.

Zie hier de gestelde vragen:

Schriftelijke vragen van Mark Harbers aan minister Plasterk van OCW over nieuwbouw TU Delft

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘faculteit bouwkunde blijft in oud gebouw’?
  • 2. 
    Wat vindt u van het feit dat de faculteit bouwkunde liever in een oud pand blijft zitten, terwijl u eerder nog overtuigd bent van de noodzaak van nieuwbouw, daar 25 miljoen euro aan heeft toegekend en zelfs een breed uitgemeten ideeënprijsvraag ‘Building for Bouwkunde’ voor de nieuwbouw is georganiseerd?
  • 3. 
    Is het juist dat de TU Delft van de 25 miljoen euro die bestemd was voor de bouw van een nieuwe faculteit bouwkunde een deel aan andere dingen heeft besteed? Zo ja, welk bedrag is inmiddels anders aangewend en op welke wijze? Welk bedrag is nog niet besteed?
  • 4. 
    Welke afspraken heeft u precies gemaakt met de TU Delft over de besteding van de 25 miljoen euro? Welke voorwaarden waren aan dit bedrag verbonden?

5.Heeft de TU Delft zich in uw ogen aan de gemaakte afspraken gehouden? Zo ja, waarom mocht de 25 miljoen kennelijk zo vrijelijk besteed worden? Zo nee, welke stappen zult u richting TU Delft ondernemen om de geschonden afspraken te sanctioneren?

  • 6. 
    Bent u bereid het bedrag (of een deel daarvan) terug te vorderen nu het kennelijk niet is aangewend waarvoor het was bedoeld, namelijk nieuwbouw? Zo ja, hoe hoog is het bedrag dat u zult terugvorderen? Zo nee, waarom niet?